KATEGORIJE

30 godina Sindikata znanosti

03.02.2020. / vijesti / djelatnici

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u petak, 31. siječnja 2020. održano je obilježavanje 30 godina rada Nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja. Članice i članovi Podružnice ”Rektorat Sveučilišta u Rijeci”, uz članove Podružnice ”Studentski centar Rijeka”, okupili su se u cafe-baru ”Akvarij” Studentskog centra Rijeka na prigodnom druženju.

Sindikalna povjerenica Podružnice Elvira Marinković Škomrlj pozdravila je okupljene te su prikazana 2 videouratka o dosadašnjem radu Sindikata – jedan snimljen za 25. obljetnicu te drugi koji prikazuje najnoviji petogodišnji period.

U videouratcima prikazano je sve što je jedan od najjačih sindikata na ovim prostorima uspio postići u svojih 30 godina djelovanja, kao što su dodatci na plaću, bolji status mladih istraživača, dodatci na magisterij i doktorat znanosti, preraspodjela rada u nastavi i znanosti, bolji koeficijenti za mnoge unutar sustava i dr. Prikazan je pregled prosvjednih i pregovaračkih aktivnosti koje je organizirao Sindikat. Odaslana je poruka kako sustav znanosti i visokog školstva danas ne bi izgledao jednako da ovaj Sindikat nije postojao.

Gošća je bila rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, koja je čestitala obljetnicu te se obratila članovima: ”Sindikat u svojem radu naglašava i na prvo mjesto stavlja vrijednosti i podizanje dostojanstva osoba uključenih u sustav. Cijela bi hrvatska obrazovna vertikala bila daleko lošija da nije bilo sindikalnog djelovanja. Sindikatu uvijek nastojimo biti potpora. Tako je Sveučilište u Rijeci jedino na Rektorskom zboru branilo posljedni kolektivni sporazum. Također, potičemo rad portala Ideje.hr, pokrenutog od strane Sindikata. Gdje god je to moguće uključimo se, kao institucija. Želim naglasiti da Uprava Sveučilišta nije ‘s druge strane’ Sindikatu i ako ponekad i jest, da to nisu suprotstavljene strane, nego partneri. Zaštita dostojanstva radnika i radničkih prava visoko nam je na listi prioriteta. Prostora za veće zadovoljstvo djelatnika svakako ima, a u nedavnim istraživanjima, koja smo po prvi puta provodili, ispalo je da je najmanje zadovoljno nenastavno osoblje. To je izvjesni alarm i mi pokušavamo što bolje interpretirati te signale i svjesni smo da ima prostora za unaprjeđenje. Uvijek otvoreno podržavamo sindikalne aktivnosti i nikada nismo bili protiv sindikalnih akcija. Treba nam dobre volje i strpljenja da unaprijedimo sustav”, zaključila je rektorica.

Neformalno druženje članova nastavljeno je uz prigodnu zakusku u suorganizaciji Studentskog centra.  

Skip to content