KATEGORIJE

395 godina od osnivanja isusovačke knjižnice u Rijeci

22.11.2022. / vijesti / umjetnost i kultura

Sveučilišna knjižnica Rijeka najstarija je obrazovna i kulturna ustanova u gradu Rijeci koja obilježava 395. godišnjicu postojanja. Početci njezina djelovanja vezani uz isusovački red, koji 23. studenoga 1627. godine u Rijeci osniva kolegij i gimnaziju, u čijem je sastavu i knjižnica. Knjižnica je u Rijeci djelovala daljnjih 146 godina, a od 1633. godine dobiva karakter visokoškolske knjižnice, budući da isusovačka škola filozofije i moralne teologije te godine dobiva određena prava europskih sveučilišta.

Danas je u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka sačuvano oko 1.300 knjiga riječkog kolegija, što je izuzetna rijetkost, budući da su nakon ukinuća isusovačkog reda 1773. godine isusovačke knjižnice preseljavane iz mjesta u kojima su djelovale, a njihovi su se dijelovi spajali s fondovima drugih knjižnica. Ove su knjige temelj knjižničnog fonda današnje Sveučilišne knjižnice. U zbirci knjiga riječkog isusovačkog kolegija najstariji pronađeni rukopisni zapis je iz 1627. godine. Knjižnica će se obogaćivati novim naslovima za obrazovne i pastoralne potrebe sve do ukinuća reda 1773., o čemu svjedoči ekslibris iz 1772. godine.

Sama zbirka predstavlja ogromno materijalno i kulturno bogatstvo, a knjige u ovoj zbirci svjedoče o povijesti Rijeke i njezinog visokog obrazovanja. Svjetski kulturni značaj daje joj činjenica da sadrži 14 naslova inkunabula (tiskane knjige izdane od 1455. do 1500. godine) i 145 naslova knjiga 16. stoljeća koje po svjetskim standardima predstavljaju elitni dio kategorije „stara i rijetka knjiga“, koja obuhvaća sve tiskane knjige izdane do početka 19. stoljeća. 

Katalog knjiga Isusovačkog kolegija u fondu Sveučilišne knjižnice (uniri.hr)

Povodom ove značajne obljetnice, Sveučilišna knjižnica Rijeka cijeli ovaj tjedan odobrava 60% popusta na svoja izdanja. Izdanja možete nabaviti po popularnim cijenama u prostoru knjižnice ili online putem narudžbenice

Skip to content