KATEGORIJE

40 godina s potpisom

05.03.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci predstavljena je monografija ”40 godina s potpisom”, povodom obilježavanja 40 godina postojanja Goranske kiparske radionice. Monografiju su predstavili:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • Milutin Burić, urednik
  • Branka Arh, autorica
  • Berislav Valušek, autor

Predstavljanjem je moderirao Josip Krmpotić.

Uvodno se obratila rektorica Prijić Samaržija: ”Drago mi je što imamo priliku predstaviti ovu monografiju upravo na Rektoratu. Nadam se da će Goranska kiparska radionica u budućnosti još tješnje surađivati s Akademijom i sa Sveučilištem u Rijeci. Pozdravljam također inicijativu dožupana Petra Mamule kako bi Sveučilište u Rijeci trebalo biti više povezano s Gorskim kotarom. Sigurna sam da možemo biti prisutniji u Gorskom kotaru, putem organiziranja ljetnih škola i sl. Velike čestite Radionici na ovom važnoj jubileju i na monografiji”.

Potom se obratio Milutin Burić, predsjednik Radionice: ”Saželi smo sve naše umjetničke dosege u ovu knjigu, a u njih je tijekom godina uloženo puno ljubavi truda i rada. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali, a tijekom 40 godina radionicom je prošlo 100 sudionika , 82 kipara (jer su neki sudjelovali više od jednom) te je izrađeno 107 skulptura. Radionica je nastala 1979. Pod okriljem Turističke zajednice ”Omladinsko jezero” u Lokvama. Kako se naše skulpture izrađuju iz drveta, a znamo da ono, pogotovo s obzirom na klimu Gorskog kotara, nije najtrajniji materijal, valjalo se sve skulpture fotodokumentirati, jer mnogi od njih došle su do stanja raspadanja pa su morale biti uklonjene iz javnog prostora. Srećom, spašene su od zaborava u ovoj monografiji”.

”Ovu monografiju radimo zapravo još od 1997. godine… To je pregledna i ozbiljna, informativna knjiga namijenjena kako struci, tako i široj javnosti, posebno zaljubljenicima u Gorski kotar. Mislim da je cjelovita vizija onih Nikole Ledinskog i Milene Lah, koji su započeli radionicu, sažeta između njenih korica. Radionica je sva ova desetljeća opstala bez institucije, bez neke veće podrške medija… Ipak održao se kontinuitet… i Radionica je uvijek pronašla neki način preživljavanja. Godinu za godinom u tom tihom kutku Hrvatske kiparilo se u drvetu… Ova monografija ostavlja otvorena vrata novim radovima, novim poglavljima…”, kazala je Branka Arh, jedna od urednica monografije.

Drugi urednik, Berislav Valušek pohvalio je prijelom monografije te istaknuo da fotografije u njoj ne samo da dokumentiraju, već i interpretiraju ta umjetnička djela.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula pozdravio je skup u ime župana Zlatka Komadine, te Primorsko-goranske županije.

Predstavljanju je nazočio i načelnik Općine Lokve Toni Štimac.

O Radionici

O monografiji

Autori

Fundus

Skip to content