KATEGORIJE

5. Smotra glumačkih akademija od 24. do 26. svibnja

23.05.2019. / vijesti / studenti

Na konferenciji za medije, održanoj danas u ”Akvariju” Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, Smotru glumačkih akademija najavile su:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
  • Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i
  • Sara Blažić, glumica i suorganizatorica.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa studijem Gluma i mediji, koji se izvodi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci,  organizira 5. izdanje Smotre glumačkih akademija, međunarodnu manifestaciju koja ove godine, od petka do nedjelje, 24. do 26. svibnja, u Filodrammatici okuplja akademije iz Beograda, Ljubljane i Rijeke.

Rektorica je istaknula značaj organiziranja Smotre za Sveučilište u Rijeci te važnost povezivanja sveučilišta u regiji. Smotra glumačkih akademija primjer je povezivanja akademija kroz međusveučilišne razmjene iskustava, znanja i prakse. Ove godine se uz UNIRI predstavlja i Sveučilište u Beogradu te Sveučilište u Ljubljani (Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu te Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.)

Riječ je o jubilarnoj 5. Smotri glumačkih akademija, a kroz ovih smo 5 godina bili domaćini čak 10 akademija, od kojih su neke gotovo stalni gosti. Kroz Smotru su se tako predstavile akademije iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Splita, Crne Gore, Brindisija, Ljubljane, Graza, Hamburga i Mississippija. Dosad su se odigrale 22 predstave, a ove nas godine očekuju 3 predstave sa 3 različite akademije.

Ovogodišnji program Smotre predstavile su voditeljica SKC-a Jana Ažić i glumica Sara Blažić.

Godišnji susret glumačkih akademija koji donosi najzanimljivije studentske predstave, ove godine traje od petka do nedjelje, 24. do 26. svibnja te kao i svih godina održava se u dvorani Filodrammatice (Korzo 28, prvi kat), a ulaz na sve predstave je besplatan! Zbog ograničenog broja mjesta OBVEZNA je rezervacija na skc@uniri.hr.

Smotru otvaraju domaćini – studij Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti, predstavom Ljepotica iz Leenana (M. Mcdonagh). Riječ je o crnoj komediji s elementima melodrame i horora, a tu komično-dramsku suigru nose Sara Blažić, Anja Sabol i Martin Grđan pod mentorstvom Lenke Udovički i Nine Sabo.

Gosti iz Beograda predstavit će se u subotu poznatim djelom talijanskog komediografa Karla Goldonija, no Mirandolina je u njihovoj verziji predstava nastala kao rezultat improvizacija na teme koje komad nudi: borba spolova, manipulacija emocijama, dominacija, ironija, povodljivost, novac i lakomost.

Svojom verzijom Mirandoline predstavlja nam se 3. godina studija čija je mentorica profesorica Marija Milenković.

Nedjelja je rezervirana za goste iz Ljubljane i predstavu Closer inspiriranu djelom Patricka Marbera. Predstava tematizira odnose između ljubavnika, partnera i naposljetku između ljudi čiji su se putevi presjekli i čiji su životi u jednom trenutku bili isprepleteni. Ljubav ili nedostatak iste jest ono što gura likove da pokušaju pronaći odgovor na svoje želje, da ponavljaju svoje greške iznova, ali da ipak ne odustanu. Mentori ovoj 2. godini studija su profesori Jernej Lorenci i Branko Jordan.

PROGRAM:

petak, 24. svibnja               20 h        Ljepotica iz Leenana / M. Mcdonagh // APURI

subota,  25. svibnja            20 h        Mirandolina /K. Goldoni // Fakultet dramskih umetnosti, Beograd

nedjelja, 26. svibnja           19 h        Closer / P.Marber // Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Ljubljana

Cilj je i ovogodišnje Smotre predstavljanje kvalitetnih studentskih kazališnih produkcija napravljenih po profesionalnim standardima. No osim glume, studentice i studenti su u Smotru uključeni u gotovo svim segmentima, organizacijski i volonterski, a ove godine je i izrada vizuala studentskih ruku djelo i to Nirvane Žiško, studentice grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja je ove godine sudjelovala u programu Erasmus na APURI. Smotra na taj način nastoji pružiti platformu za predstavljanje studentskog rada i uz kazališne predstave, njena je dodatna vrijednost prijenos znanja i iskustava mogućnostima suradnje i potencijalnim zajedničkim projektima.

Program i detalje o predstavama moguće je pronaći na mrežnim stranicama i Facebook stranici SKC-a.

U petak, prije samog otvaranja Smotre svi zainteresirani mogu svratiti u Galeriju SKC-a (Palach) gdje od 17 do 22 sata traje program Reli po galerijama, manifestacija koja umrežuje galerije u čak tri grada, a publici nudi interaktivan izložbeni program. Galerija SKC-a posljednja je stanica ove manifestacije i upravo će ona dijeliti simbolične Povelje časti za sve posjetiteljice i posjetitelje koji obiđu sve galerije. Program koji nudi Galerija SKC nosi naslov Ispod kože, a predstavit će izložbu i reviju tetovaža. Više informacija također na mrežnim stranicama SKC-a.

Skip to content