KATEGORIJE

50. generacija studenata u Iki

05.06.2024. / vijesti / o sveučilištu

Dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marko Perić predvodio je jučer, 4. lipnja 2024. svečanu sjednicu Fakultetskog vijeća, održanu u Dvorani ”Kvarner” Fakulteta, kojom je obilježeno upisivanje 50. generacije studenata na prijediplomske studije.

Godine 1960. ovaj je studij postojao u sklopi Više ekonomske škole, kao dvogodišnji studij. Godine 1974. formiran je Hotelijerski fakultet, a 1987. selimo na današnju lokaciju u Iku. Godine 2000. otvorili smo studijski centar u Zaboku, 2013. imali prvu obranu doktorskog rada na Fakultetu, a 2021. otvoren je je i aneks naše zgrade koji smo dugo sanjali. Do danas je studij na ovom Fakultetu završilo više od 15 tisuća studenata, od kojih su mnogi zauzeli istaknuta mjesta u izgradnji hrvatske turističke privrede. Fakultet se ponosi i izradom Nacionalnog plana održivog turizma, što je polazna točka svakog budućeg razvoja. Svjetska turistička organizacija Hrvatsku proglasila referentnim centrom za održivi turizam, istaknuo je u obraćanju dekan Perić.

Svečanoj sjednici prisustvovali su: zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističkih destinacija Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar, direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Staničić, prorektor Sveučilišta u Rijeci za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov te brojni drugi gosti.

U ime uprave Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije obratio se prorektor Jelenić te naglasio: Ovaj je Fakultet od samih početaka Sveučilišta dao svoje velik doprinos razvoju Sveučilišta. Profilirate specifičnu vrstu stručnjaka u turizmu, koji je važan sektor u našoj sredini. I položaj ovog Fakulteta više ne nego prirodan. Sveučilište vam je uvijek partner u vašim nastojanjima. Zahvaljujem sadašnjoj i svim ranijim upravama i čestitam okruglu obljetnicu.

Opatija se ponosi što je vodeća hrvatska visokoškolska ustanova u područja turističkog gospodarstva smještena upravo u našem gradu. Dobro je poznato da su mnogi vaši studenti danas na čelu brojnih relevantnih organizacija, hotelskih kuća, oni koji odlučuju o strategiji razvoja hrvatskog turizma, istaknula je zamjenica gradonačelnika Đukić.

Izvješće o studentskim aktivnostima podnio je Luka Vrančić, predsjednik Studentskog zbora fakulteta. Na svečanoj su sjednici Fakultetskog vijeća podijeljene zahvalnice brojnim partnerima za plodnu suradnju, kao i nagrade i priznanja istaknutim studentima i profesorima.

Skip to content