KATEGORIJE

50 godina Građevinskog fakulteta

02.12.2019. / vijesti / o sveučilištu

Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci obilježio je danas 50. obljetnicu. Dekanica izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić predvodila je svečanost. Fakultetu su dodjeljene dvije povelje: Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske gospodarske komore. Dodijeljene su i zahvalnice ranijim dekanima Fakulteta, kako i poduzećima i ustanovama koje su stručne baze UNIRI, a s kojima Fakultet surađuje.

”Obilježiti 50. obljetnicu predstavlja poseban događaj. Od 1969. ova ustanova školuje građevinare ovog kraja, počevši s Višom tehničkom građevinskom školom. Hrvatsko je primorje odavna poznato kao kraj iz kojeg su potekli brojni međunarodno poznati graditelji. Nakon godina prostornih poteškoća Fakultet je 2011. uselio u ovu, novoizgrađenu zgradu, no uvijek nas je vodio fokus na kvalitetno obrazovanje građevinskih inženjera. Više od 4 tisuće studenata do danas je diplomiralo na našem Fakultetu, a obranjeno je i 26 doktorskih disertacija. Danas ovdje studira oko 700 studenata na različitim razinama sveučilišnih i stručnih studija. Naši znanstvenici vode brojne znanstvene i stručne, domaće i međunarodne projekte, čiji je broj u stanom porastu. Kao dio 3. misije obrazovnih institucija radimo na ome da se znanstvene spoznaje i stručna znanja stave u službu zajednici i prenesu u privredu.”, rekla je u govoru dekanica te pozdravila uvažene goste današnje svečanosti, a to su:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • Mario Madunić, izaslanik Vlade Republike Hrvatske, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture
  • Roland Čop, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava
  • mr. sc. Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja
  • izv. prof. dr. sc. Koraljka Vahtar Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije
  • Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Rijeke

Rektorica Prijić Samaržija istaknula je: ”Čestitam na ovoj sjajnoj, okrugloj obljetnici, na trudu i radu. Građevinski je fakultet učinio Sveučilište u Rijeci ponosnim. Mnogi profesori s ovog fakulteta sjede u raznim sveučilišnim tijelima i doprinose svojim idejama i angažmanom funkcioniraju cijelog Sveučilišta. Građevinski je fakultet, upravo ova velika dvorana u kojoj se nalazimo, centralno mjesto okupljanja sveučilišne zajednice. Osobine kao što su otvorenost, prosvijećenost, entuzijazam i autentičnost moramo zajedno promicati”.

Izaslanik Vlade g. Madunić rekao je: ”Pozdravljam vas danas u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića. Tijekom 50 godina djelovanja ova ustanova za svijet rada priprema građevinske stručnjake. Djelatnost je to bez koje ne bismo mogli realizirati vrijedne građevinske i infrastrukturne projekte na razini države. Ovaj je Fakultet važan stup građevinskih znanja u Republici Hrvatskoj.”

Državni tajnik g. Uhlir pozdravio je u ime ministra graditeljstva Predraga Štromara te kazao: ”Čast je i privilegija, a ujedno i velika obveza stvaranje novih profesionalaca u nekom području. Znanost i umjetnot moraju biti pokretači napretka. Želim vam da svoje ciljeve postavite još više i ostvarite ih”.

Pročelnica Vahtar Jurković naglasila je: ”Čestitam u ime primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, a osobno me veseli pozdraviti fakultet na kojem sam studirala. Želim puno uspjeha u daljnjem radu”

”Razvoj Rijeke temelji se na znanju i znanosti. Brojni stručnjaci s diplomom ovog Fakulteta prepoznati su u zemlji i inozemstvu. Za 70-ak dana Rijeka postaje Europske prijestolnica kulture, a veliki građevinski pothvat – transformacija nekadašnje tvornice ”Benčić” kulturne ustanove, jedan je od najvećih pothvata tog projekta”, zaključio je Filipović te prenio pozdrave gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela.

Uslijedila je dodjela zahvalnica Građevinskom fakultetu. Zahvalnicu Sveučilišta u Rijeci uručila je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a zahvalnicu Hrvatske gospodarske komore uručio je prof. emer. Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka. 

Dodijeljene su i zahvalnice ranijim dekanima i dekanicama Fakulteta: pok. Božidaru Eklu, pok. Zorku kosu, Zvonimiru Sabljaku, Andriji Prageru, Edvardu Pavlovcu, Sergiu Blažiću, Ivici Kožaru, Nevenki Ožanić i Aleksandri Deluki Tibljaš.

U ime svih ranijih dekana zahvalila je prof. Deluka Tibljaš: ”Svi koji smo bili na čelu ove ustanove napravili smo korak-dva naprijed i želim to svakoj budućoj upravi”.

Svečanost je zaključena prigodnim glazbenim brojem.

Skip to content
Virtualna sova UNIRI