KATEGORIJE

Akademiku Kuljaniću Nagrada za životno djelo

02.06.2022. / vijesti / naši ljudi

Akademik Elso Kuljanić, umirovljeni profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci, professor emeritus Sveučilišta u Rijeci te raniji rektor Sveučilišta u Rijeci dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo Grada Rijeke, odlučeno je danas, 2. lipnja 2022. na sjednici Gradskog vijeća.

Nakon provedenog javnog poziva, Odbor za javna priznanja raspravljalo je o 24 pravovaljano pristigla prijedloga te gradonačelniku predložio da se u 2022. godini dodijeli 9javnih priznanja Grada Rijeke. S prijedlogom Odbora složio se gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a potom ga je jednoglasno podržalo i Gradsko vijeće.

Dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo u 2022. godini je akademik Elso Kuljanić za izniman doprinos znanosti, visokom obrazovanju, proizvodnom strojarstvu i razvoju Sveučilišta u Rijeci. Dr. sc. Elso Kuljanić, prof. emeritus Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuti je znanstvenik kako u domaćoj tako i u svjetskoj znanstvenoj javnosti. Kao inženjer ističe se praktičnim rješenjima visoke razine, a u nastavnoj djelatnosti cijenjen je od studenata i kolega. Dugogodišnjim savjesnim radom, s puno zanosa, akademik Elso Kuljanić dao je značajan doprinos znanosti, industriji, sveučilišnoj nastavi, a kao rektor razvoju Sveučilišta u Rijeci. Njegovi rezultati istraživanja i suradnja s hrvatskom industrijom te povezanost s europskom, američkom, brazilskom i meksičkom industrijom, potvrđuju njegov domaći i međunarodni ugled, čime je pridonio doprinosu Hrvatske svjetskoj znanosti u području znanstvene discipline proizvodnog strojarstva.

Prof. Elsu Kuljaniću Nagrada Grada Rijeke za životno djelo dodijeljena je radi sveukupne njegove djelatnosti: posebno visoke znanstvene razine njegovih međunarodno priznatih radova, predloženih novih metoda za povećanje produktivnosti primijenjenih u industriji, uvođenja nastave i istraživačkog rada na području znanstvene discipline proizvodnog strojarstva, visoko kvalitetne nastave i odgoja mladih inženjera i znanstvenika, zamisli da se na mjestu vojarne Trsat izgradi kampus Sveučilišta u Rijeci te doprinosa razvoju Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content