KATEGORIJE

Aktivno promišljanje Senata Sveučilišta u Rijeci o demografskim izazovima

22.02.2022. / vijesti / o sveučilištu

Temeljem rasprave na prethodnoj, zajedničkoj tematskoj sjednici Senata i Savjeta Sveučilišta u Rijeci, Senat je usvojio institucijske ciljeve i mjere unaprjeđivanja studijskih programa te privlačenja većeg broja studenata. Usvojeni dokument predstavlja iskorak u promišljanjima o suočavanju s demografskim izazovima, jačem profiliranju Sveučilišta u Rijeci kao europskog sveučilišta budućnosti, a ujedno služi i kao podloga za prijedloge novih politika i praksi na nacionalnoj razini. Istaknuto je kako personalizirani putevi učenja kroz fleksibilizaciju studijskih programa čini naše sveučilište drugačijim od drugih u nacionalnim okvirima. 

Senat je usvojio Odluku o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Diani Stolac, redovitoj profesorici u trajnom zvanju u mirovini.

U nastavku sjednice potvrđen je trajni izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora dr. sc. Mislavu Šimuniću s  Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, dr. sc. Dariju Đerđi, dr. sc. Sanji Barić i dr. sc. Nataši Žunić Kovačević s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Prvi izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je dr. sc. Saši Sladiću s Tehničkog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Luci Malatestiju s Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr. sc. Hrvoju Jakovcu s Medicinskog fakulteta u Rijeci te dr. sc. Sandri Fabijanić Gagro s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Željku Iveziću, profesoru astrofizike na Sveučilištu Washington, članu Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, direktoru izgradnje po mnogočemu najmoćnije zvjezdarnice na svijetu nazvane Vera Rubin, potvrđen je naslovni prvi izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora.

Senat Sveučilišta u Rijeci usvojio je i Odluku o raspisivanju Natječaja za upis prve generacije poslijediplomskog specijalističkog studija Urbani studiji, koji svojom vizijom i metodologijom predstavlja novitet na Sveučilištu, ali i u regiji. Studijski program zamišljen je kao interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studijski program u koji su uključeni programi iz filozofije i geopolitike, urbanizma i arhitekture, građevine i krajobrazne arhitekture, urbane geografije, povijesti umjetnosti, vizualnih umjetnosti, kulturologije, antropologije, sociologije, te prometa i drugih relevantnih disciplina.

U sklopu usvojenih Odluka o troškovima razredbenog postupka i dodatnih provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti za upis u prvu godinu preddiplomskih i intergriranih studija u 2022. i 2023. godinu,  istaknuto je kako su i ove godine kandidati iz potresom pogođenih područja oslobođeni plaćanja troškova.

Skip to content