KATEGORIJE

Amiru Muzuru Nagrada ”Bioetika 2021”

08.11.2021. / vijesti / znanstvenici

U organizaciji Talijanskog instituta za bioetiku i Sveučilišta u Genovi organiziran je 5. studenoga 2021., korištenjem platforme MS Teams, godišnji bioetički simpozij, ovoga puta posvećen obaviještenom pristanku. Pravnici, liječnici, filozofi i drugi stručnjaci govorili su o problemima načela autonomije u djece i odraslih, kao i o teorijskim i praktičnim problemima do kojih primjena ovoga načela dovodi u raznim kulturama.

Na samome početku simpozija, nakon obraćanja prorektorice Sveučilišta u Genovi, dodijeljena je i godišnja Nagrada „Bioetika 2021“ (Premio Bioetica 2021) u povodu Svjetskoga dana bioetike. Nagrada je ovoga puta dodijeljena prof. dr. sc. Amiru Muzuru sa Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Muzur pročelnik je Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini od 2008. godine. Odlike Katedre su izrazita interdisciplinarnost i šarolikost formalnog obrazovanja njenih članova te izdavačka produktivnost Od 1999., izdaju se povremeno Bioetički svesci (dosad 64 broja), a u izdanju Katedre objavljeno je i nekoliko zbornika, monografija i prijevoda klasika bioetike. Od 2000. održavaju se godišnje ”Riječki dani bioetike”, uključujući okrugle stolove na aktualne teme, od 2010. i godišnje tribine ”Aktualni trenutak hrvatskog zdravstva”, a neko vrijeme suorganiziraju se i godišnji skupovi „Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici“. Pod okriljem Katedre osnovano je i Hrvatsko bioetičko društvo, Međunarodno društvo za kliničku bioetiku i Hrvatsko društvo za kliničku bioetiku. Od 2010. Katedra izdaje međunarodni časopis Jahr – European Journal of Bioethics i pokreće projekte fokusirane na europsku bioetiku koji rezultiraju Prvom međunarodnom konferencijom o Fritzu Jahru, ”Riječkom deklaracijom o budućnosti bioetike” i dr. Suradnja s Katedrom za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu odredila je i buduću opredijeljenost Katedre prema afirmaciji koncepta integrativne bioetike.

Sveučilište u Genovi i Sveučilište u Rijeci ove su godine potpisali sporazum o suradnji upravo zahvaljujući višegodišnjoj suradnji na području bioetike Talijanskog instituta za bioetiku, koji vodi Luisella Battaglia, dobitnica Nagrade ”Fritz Jahr” za istraživanje i promidžbu europske bioetike 2020. i riječkog Dokumentacijsko-istraživačkog centra za europsku bioetiku ”Fritz Jahr”. 

Skip to content