KATEGORIJE

Austrijski veleposlanik posjetio Sveučilište u Rijeci

17.09.2021. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. Josef Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, posjetio je Sveučilište u Rijeci u petak, 17. rujna 2021. Veleposlanik je stigao u pratnji gđe Sonje Holocher Ertl, savjetnice za trgovinske poslove u Uredu za vanjsku trgovinu, a na Rektoratu ih je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Rektorica je uvaženim gostima predstavila Sveučilište u Rijeci i naglasila da je Sveučilište član saveza YUFE i saveza YERUN. Kako će se Sveučilište u Klagenfurtu uskoro pridružiti mreži YERUN, a rektorica Prijić-Samaržija upravo je preuzela predsjedanje savezom, tako se upravo ovdje otvara prostor za suradnju.

Spomenula je kako suradnja Sveučilišta s Austrijom postoji u više oblika te istaknula suradnju s Erste Foundation iz Beča koja podupire programe u palači Moise na Cresu. Zatim se osvrnula na suradnju s g. Erhardom Busekom, ranijim vice-kancelarom austrijske Vlade, danas predsjednikom Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu, kojem je u svibnju ove godine dodijeljena počasna titula i zvanje Honoris professor – počasni profesor Sveučilišta u Rijeci, u sklopu proslave Dana Sveučilišta (Diesa academicusa).

Nakon opuštenog razgovora uslijedila je razmjena poklona, a veleposlanik se upisao i u Knjigu počasnih gostiju.

U sklopu svojeg boravka u Rijeci veleposlanik je posjetio i Austrijsku knjižnicu na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, gdje su ga dočekale dekanica izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra i prof. dr. sc. Aneta Stojić s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u pratnji studentica germanistike.

Veleposlanik Wuketich obnašao je dužnost austrijskog veleposlanika u Ukrajini i Slovačkoj Republici, a prije stupanja na funkciju veleposlanika u Hrvatskoj, radio je pri Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove kao voditelj grupe za upravljanje nekretninama, smještaj i opremanje.

Skip to content