KATEGORIJE

Baltazar na Gradini ove nedjelje

28.08.2019. / vijesti / znanstvenici

Na riječkome Korzu, ispred Radija Rijeke, jutros je je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija ”Baltazar na Gradini”, koja se događa u sklopu ”Ljeta na Gradini”. Program počinje ove nedjelje, 1. rujna u 16 sati.

Manifestaciju su najavili: prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, profesorica na Odjelu za fiziku i članica Povjerenstva za stratešku vidljivost Sveučilišta u Rijeci i glasnogovornica Sveučilišta Elvira Marinković Škomrlj, u ime Sveučilišta u Rijeci te Vedran Babić, organizator ”Ljeta na Gradini” i Sabina Frlan, koordinatorica programa ”Baltazar na Gradini”,  u ime organizatora.

”Ove godine, 5. put zaredom pa možemo reći već tradicionalno, zatvaramo ”Ljeto na gradini” s profesorom Baltazarom. Na ”Ljetu na Gradini” samo je ove sezone nastupilo  324 izvođača, a posjećenošću smo više no zadovoljni”, rekao je Vedran Babić

”Kao što vidite Baltazar ne posustaje te ćemo i ove godine pokušati znanost približiti najmlađima. Dođite u nedjelju na Gradinu uvjerite se kako s profesorom Baltazarom i nemoguće može postati moguće”, pozvala je građane Elvira Marinković Škomrlj.

”Sveučilištu u Rijeci iznimno je važan rad na popularizaciji znanosti pa kroz ovu manifestaciju, kao i brojne druge pokušavamo znanost približiti građanima, posebno najmlađima. Znanost je također kultura, a mi gradimo i kulturu znanosti u Europskoj prijestolnici kulture. Moram dodati da se ove godine obilježava i 10 godina postojanje emisije ”Baltazar”, koju emitira Radio Rijeka pa će i to obilježavanje biti dio ovog programa”, istaknula je prof. Jurdana Šepić.

Sabina Frlan, koordinatorica programa zaključila je: ”Manifestacija ”Baltazar na Gradini” raste iz godine u godinu, kako količinom sadržaja tako i brojem posjetitelja, a za cilj ima popularizirati znanost, ali i posjetiteljima na drugačiji način prikazati znanstvene teme. Program počinje u 16 sati, a za sve je posjetitelje besplatan”.

Profesor Baltazar i ove je godine nazočio konferenciji za medije i družio se s građanima na Korzu.

Projekt ”Baltazar na Gradini” inspiriran je zanimljivom poveznicom grada Rijeke i popularnog animiranog lika profesora Baltazara iz istoimene serije u kojoj je Rijeka poslužila kao inspiracija prilikom osmišljavanja Baltazar-grada.

Ljeto na Gradini prepoznatljiva je kulturno-umjetnička i zabavna manifestacija koja se ove godine održava 14. put zaredom. Od srpnja do rujna Trsatska gradina svake godine ugošćuje niz izvođača – performera, glazbenika, plesača, umjetnika i znanstvenika…. Pod zajedničkim nazivnikom Ljeta na Gradini posjetitelji svake godine uživaju u jedinstvenim konceptualnim manifestacijama, koncertnim nastupima, dramskim predstavama i edukativnim sadržajima koji iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja.

Kako je najavljeno ”Baltazar na Gradini” manifestacija je koja će se u nedjelju, 1. rujna 2018. održati peti put zaredom i okupiti brojne relevantne subjekte u cilju popularizacije znanosti. Baltazar na Gradinu donosi znanost u svojem zanimljivom i inovativnom obliku, uz pregršt znanstvenih tema koje u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci donose predavačice i predavači, koji će posjetiteljima otkriti zabavnu stranu znanosti kroz interaktivna predavanja, radionice i demonstracije.

Bit će prikazan i animirani film ”Profesor Baltazar”, a znanstvene zanimljivosti moći će se istraživati na svakom koraku Gradine, gdje će biti postavljeni edukativni štandovi u kojima će moći uživati svi uzrasti.

Program:

PREDAVANJA:

16.30 h  dr.sc. Andrea Švob: Čarobni svijet grafova

17.30 h  doc. dr.sc. Rozi Andretić Waldowski: Kako mozak uči biti ovisan

18.30 h  dr. sc. Vedran Miletić: Peta generacija mobilnih mreža

19.30 h  dr.sc. Dražen Domijan i prof.dr.sc. Mladenka Tkalčić: Koje je boje haljina? Čovjek, svjetlost i boje

20.30 h  dr.sc. Saša Mićanović: Povratak u budućnost s Nikolom Teslom

Laura Žiković: Može li se tijelo zauvijek njihati?

Predavanje i interaktivna demonstracija

Lokacija: na otvorenom

Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci

Putujući znanstvenici i projekt NatuRis

Interaktivni pokusi i demonstracije Lokacija: na otvorenom

Studenti Odjela za matematiku

Zaigrajmo matematiku

Interaktivna prezentacija

Lokacija: Na otvorenom

Studenti odjela za fiziku

Fizika u čaši vode

Interaktivna prezentacija

Lokacija: Na otvorenom

Thalassotherapia Opatija

Prezentacija: Simulator za dvoransko vježbanje na bicikli

Lokacija: Spilja

Jadran Galenski Laboratorij

Edukativni corner

Lokacija: Na otvorenom

Nacionalni centar Tehničke kulture

Interaktivna demonstracija

Lokacija: Na otvorenom

Udruga Zlatni rez i HRT Radio Rijeka

Obilježavanje 10 godina emitiranja znanstvenopopularne emisije Baltazar

Lokacija: Na otvorenom

Zemlja Zabave Pula

Ludi laboratorij

Interaktivni pokusi

Lokacija: Na otvorenom

Malac genijalac Rijeka

Škola mentalne aritmetike

Interaktivna prezentacija

Lokacija: Na otvorenom

Projekcija animiranog filma Profesor Baltazar

Lokacija: Spilja

Skip to content