KATEGORIJE

Biskup Kvarme posjetio Sveučilište u Rijeci

17.09.2021. / vijesti / međ. suradnja

Norveški biskup iz Osla Ole Christian M. Kvarme posjetio je Sveučilište u Rijeci u petak, 17. rujna 2021., a na Rektoratu ga je ugostila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sa suradnicima. Biskup je stigao u pratnji g. Steina Villumstada, glavnog tajnika Europskog vijeća vjerskih vođa, koji već gotovo 20 godina služi na različitim funkcijama u okviru Norveške crkve (Church of Norway), a ima veliko iskustvo u međureligijskom dijalogu, međunarodnom razvoju, transformaciji sukoba i ljudskim pravima.

Sastanku su također prisustvovali doc. dr. sc. Nebojša Zelič te doc. dr. sc. Zoran Grozdanov.

Biskupu je ovo drugi posjet Sveučilištu – prvi put u Rijeci je boravio 2019. godine kada su tek počeli pregovori o osnivanju Sveučilišnog Centra za istraživanje mira i sukoba. Danas Centar aktivno surađuje s Norveškom crkvom, a zajedničkim projektima nastoje potaknuti međureligijski dijalog, društveni angažman i društvenu osjetljivost.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj s ciljem daljnje promocije međureligijskog dijaloga na Balkanu i području jugoistočne Europe, biskup Kvarme susreo se s različitim vjerskim vođama i zagovornicima međureligijskog dijaloga, među kojima su novinar, teolog i aktivist Drago Pilsel, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, muftija akademik Aziz ef. Hasanović te brojni teolozi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Za vrijeme boravka u Rijeci susrest će se i s riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem.

Biskup Kvarme, koji je dugi niz godina živio i na Bliskom istoku, istaknuo je kako je područje Balkana posebno podložno vjerskim netrpeljivostima i sukobima, posebno zbog zajedničke prošlosti, baštine i sve češćeg spomena Domovinskog rata, čije se posljedice osjete i danas – 26 godina nakon njegova završetka.

Rektorica Prijić-Samaržija istaknula je važnost sveučilišta i obrazovnog sustava općenito u promicanju međureligijskog dijaloga te nužnost kritičkog promišljanja o dostupnim informacijama koje, čini se, samo produbljuju sukobe i izazivaju osjećaj frustracije.

Skip to content