KATEGORIJE

Blagdanska čestitka

23.12.2021. / vijesti / o sveučilištu

Poštovane kolegice i kolege, 

profesorice i profesori, studentice i studenti, zaposlenici i zaposlenice Sveučilišta u Rijeci, 

godina koju ispraćamo bila je još jedan test za čovječanstvo u suočavanju s izazovima prirode – pandemijom, potresima, posljedicama klimatskih promjena, ali i društvenim izazovima koji su uslijedili. Još jednom smo utvrdili koliko smo ranjivi, ali i koliko neznanje i nepovjerenje u institucije duboko prožima društvo. Svjedočili smo, međutim, i ogromnoj snazi znanosti i ljudskog razuma, kao i snažnim učincima solidarnosti i humanosti. 

Godina koja prolazi podučila nas još jednom da obrazovanje i znanost nemaju alternative. Ali i da ne smijemo posustajati u našem uvjerenju da je znanost i dostupno, kvalitetno obrazovanje lijek i za najveće izazove društva. Još su davno spočitavali Sokratu da je intelektualni optimist jer je vjerovao da sve loše i neetično dolazi iz nedostatka znanja. Vjerovao je da je i najnemoralniji čovjek zapravo samo čovjek koji još ne zna dovoljno, koliko god mnogo zna. Znanje koje stoji u osnovi tehnološkog napretka nije nužno i znanje koje otklanja našu ranjivost i rješava društvene izazove. 

Kraj godine je i ove godine prilika da rezimiramo učinjeno. Godina koja prolazi bila je za Sveučilište u Rijeci, unatoč brojnim izazovima, još jedna uspješna godina. Nikada nismo bili aktivno prisutniji u europskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja, a posebno nas raduje činjenica da među sveučilištima u Europi i svijetu imamo sve više partnera, suradnika i prijatelja, da imamo priliku surađivati i učiti od izvrsnih. U konačnici, ipak, Sveučilište je uspješno i dobro koliko su zadovoljni ljudi Sveučilišta, studenti, istraživači i zaposlenici. U godini koja prolazi imali smo manje prilika razgovarati, raspravljati i jedni drugima stisnuti ruku, iskazati svoje poštovanje i zahvalnost. Dali smo sve od sebe da vas sve čujemo, nastojali smo prepoznati i poticati sve, ali nemamo iluziju da smo uvijek uspijevali i da smo uvijek uspijevali uspostaviti ravnotežu između individualnih i institucijskih stavova i ciljeva. Naše smo studente hrabrili najbolje što smo znali, nastojeći biti podrška u godini u kojoj su odrastali brže nego što su trebali. Prepoznajemo našu obvezu da i u godini koja dolazi budemo podrška svakom od vas, da kroz institucijski angažman osnažujemo našu kolektivnu inteligenciju i solidarnost te da proširujemo prostore slobode mišljenja i djelovanja.

            U godini koja dolazi moj tim i ja želimo vam svako dobro, mnogo zdravlja, osobnih i sveučilišnih uspjeha. 

Semper magis. 

Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija  

Skip to content