KATEGORIJE

Brojnim aktivnostima zaključena prva godina projekta BLUE-CONNECT

23.12.2022. / vijesti / eu projekti

U okviru EU projekta Blue-connect, financiranog iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, a kao post-aktivnost uspješne manifestacije Noć istraživača održane 1. listopada, znanstvenici Sveučilišta u Rijeci su kroz prosinac održali niz znanstveno-popularnih radionica i predavanja namijenjenih prvenstveno djeci, ali i svim građanima. Od šesnaest aktivnosti održanih u posljednja tri mjeseca njih čak devet održano je u prosincu.

Znanstvenice s Filozofskog fakulteta doc. dr. sc. Iva Buchberger, prof. dr. sc. Vesna Kovač, dr. sc. Ivana Miočić i dr. sc. Bojana Vignjević Korotaj održale su pet radionica namijenjenih učenicima srednjih škola. Srednjoškolci su imali prilike sudjelovati u radionicama različitih tema: kritičkog mišljenja, medijske pismenosti, kvalitetnog raspravljanja, stereotipima, predrasudama i diskriminaciji, položaju mladih u Europskoj uniji te važnosti etike u znanstvenom istraživanju.

Znanstvenici s Fakulteta za matematiku, predvođeni izv. prof. dr. sc. Vedranom Mikulić Crnković s predavanjem „Matematika virtualne stvarnosti“ približili su učenicima svijet 3D VR kamere od osnova geometrije pa do matematičkih modela koji omogućuje da vidimo fotografije i videa u 360 stupnjeva.

Učenici O.Š. Vladimir Gortan su s izv. prof. dr. sc. Sanjom Dugonjić Jovančević i doc. dr. sc. Paulinom Krolo s Građevinskog fakulteta učili o važnosti planiranja održivih gradova, a nešto starija, alumni i studentska publika prisustvovala je predavanju doc. dr. sc. Renea Prenca s Tehničkog fakulteta na temu Obalni priključci i smanjenje emisija u lukama.

Posljednja aktivnost ove godine održana je jučer, 22. prosinca u prostorijama Centra tehničke kulture. Riječ je o radionici „Božićologija“ koju je organizirao STEP RI znanstveno-tehnologijski park u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci. Djeca su kroz tri radionice koje su održali znanstvenici Medicinskog fakulteta, Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija te Fakulteta za matematiku naučila da znanost može biti vesela, zabavna i blagdanski obojena.

Zahvaljujemo svim uključenim znanstvenicama i znanstvenicima na njihovom svesrdnom angažmanu u promociji i popularizaciji znanosti. Aktivnosti povezane uz Noć istraživača nastavit će se i tijekom naredne 2023. godine, a centralni događaj ponovno će biti Noć istraživača koja će se od održati u petak 29. rujna 2023. godine.

Skip to content