KATEGORIJE

Čak pet od jedanaest najbolje rangiranih projekata – sa Sveučilišta u Rijeci

06.07.2020. / vijesti / o sveučilištu

Hrvatska zaklada za znanost zaključila je natječaj za financiranje istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim aspektima pandemije.

Među jedanaest najbolje rangiranih projekata našlo ih se čak pet s našega Sveučilišta i to s čak tri različite sastavnice (Medicinski fakultet, Odjel za informatiku, Pravni fakultet):

  • doc. dr. sc. Ilija Brizić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
    Projekt: Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-Cov-2
  • prof. dr. sc. Astrid Krmpotić, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci Projekt: Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2
  • izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, Sveučilište u Rijeci, Odjel za informatiku
    Projekt: Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19
  • doc. dr. sc. Dalida Rittossa, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
    Projekt: Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu
  • prof. dr. sc. Felix Wensveen, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci
    Projekt: Manipuliranje imunološkom memorijom, razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja.

Koliko je u našoj znanstvenoj zajednici dobro prihvaćena vijest o ovom uspjehu potvrđuje i čestitka koju je naš ugledni prof. dr. sc. Gordan Jelenić uputio rektorici prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržija.

U svome pismu istaknuo je da je na natječaju s prolaznošću od 11 % (dakle, izrazito kompetitivnom natječaju) izvanredan uspjeh dobiti gotovo polovicu financiranih projekata i pokazati se najuspješnijim među domaćim sveučilištima, posebice stoga što je još samo jedno sveučilište bilo uspješno u dodjeli projekata.

„Naročito je pohvalno što su se naši kolege pokazali uspješnima s projektima koje su nadgledali različiti paneli (tri, a možda čak i četiri od pet formiranih panela). I, dakako, to što su uspjeli u vrlo kratkom vremenu pripremiti kvalitetne projektne prijedloge na temu od izuzetnog općeg značaja.“, dodaje.

Prof. dr. sc. Jelenić, poručio je da je uspjeh naših znanstvenika – prepoznata znanstvena vrijednost njihovih istraživanja – ujedno i uspjeh Sveučilišta, posebice u kontekstu dodatne afirmacije društveno odgovorne uloge Sveučilišta, što je nesumnjivo funkcija sveučilišta kojoj je upravo rektorica prof. dr. sc. Prijić Samaržija dala poseban poticaj za razvoj.

Sveučilište u Rijeci iskreno čestita voditeljima projekata te im želi uspješan znanstveno-istraživački rad!

Rezultate Natječaja „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04)” možete pogledati OVDJE.

Skip to content