KATEGORIJE

Čvrsta konstanta u metodici matematike

16.04.2019. / vijesti / djelatnici

Održana komemoracija za prof. emerit. Mirka Radića

Na odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci jučer je održana komemoracija za nedavno preminulog professora emeritusa dr. sc. Mirka Radića. Komemoraciju je predvodio pročelnik Odjela za matematiku prof. dr. sc. Dean Crnković.

Okupljeni su minutom šutnje odali počast pokojniku.

U svojem je obraćanju pročelnik Crnković istaknuo kako je prof. emerit. Radić svojedobno bio jedini doktor matematike u Hrvatskoj, koji je bio zaposlen izvan Zagreba te dodao: ”U više od 45 godine radnoga staža, profesor Radić većinu je vremena držao gotovo dvostruku normu u nastavi. Od 52 znanstvena rada, većinu je objavio nakon umirovljenja. Sjećam se njegovih savjeta kako se trebam više baviti matematikom, a manje administracijom. Njegovi udžbenici bili su izvrsni, a udžbenik o linearnom programiranju i danas koristimo. U cijele riječke matematičke zajednice, koju je profesor duboko zadužio izražavam obitelji i prijateljima iskrenu sućut.”

”nisam imala čast poznavati osobno profesora Radića, ali znam da je cijeli svoj radni vijek proveo na našem Sveučilištu i da je jedan od osnivača riječke matematike. On je mnogo oduzimao sebi, kako bi mogao davati drugima i ja sam uvjerena da to nije pogrešan put”, kazala je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke doc. prim. dr. sc. Nikola Ivaniš izrazio je obitelji, poznanicima i okupljenima sućut u ime Grada Rijeke, gradonačelnika mr. sc. Vojka Obersnela, kao i svoje osobno te izdvojio: ”Profesor Radić, bio je veliki znanstvenik, velik profesor i veliki čovjek. To je Grad Rijeka prepoznao 2004. i dodijelio mu Nagradu za životno djelo. Bila nam je svima čast imati prof. Radića za sugrađanina.”

‘Profesor Radić bio je impozanta osoba i čvrsta konstanta u metodici matamatike”, kazala je izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta, matične institucije pok. prof. Radića.

Prof. dr. sc. Tibor Pogany, kolega matematičar i poznanik prof. Radića ispričao je nekoliko anegdota iz privatnog života te sa žaljenjem ustvrdio kako je njihovih druženja trebalo biti više.

Komemoracija je završena upisivanjem gostiju u Knjigu žalosti.

Skip to content