KATEGORIJE

Dan svjesnosti o antibioticima

17.11.2021. / vijesti / znanstvenici

Svake se godine 18. studenoga obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima, a u istom se tjednu obilježava i Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima. Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet i KBC Rijeka kao suizdavači, ove godine, upravo u tom tjednu, kao doprinos obilježavanju dana i tjedna svjesnosti o antibioticima, promoviraju priručnik „Smjernice za bolničku primjenu antimikrobnih lijekova“ glavne urednice prof. dr. Vere Vlahović Palčevski, specijalistice kliničke farmakologije. Riječ je o petom, revidiranom i dopunjenom izdanju knjižice koja od 2006. godine redovito izlazi.

Antibiotici su civilizacijski medicinski doseg od kojeg najveću korist po živote i zdravlje ukupna populacija ostvaruje samo uz striktno stručne preporuke i indikacije, a što daje poseban značaj Europskom danu svjesnosti o antibioticima i veliku očekivanu korist novih smjernica koje je izdao KBC Rijeka u suradnji s Medicinskim fakultetom“, poručio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Ove su smjernice namijenjene liječnicima svih  specijalnosti koji propisuju antibiotike, kao i studentima medicine, dentalne medicine i studentima poslijediplomskih specijalističkih studija. Oblikom i veličinom prilagođene su veličini džepa liječničkog mantila kako bi mogle biti dostupne u svakom trenutku.

„Nadamo se da će ovaj priručnik barem donekle pridonijeti usporavanju razvoja otpornosti bakterija i učiniti antibiotike što dulje djelotvornim. U prosjeku svaki treći hospitalizirani bolesnik prima neki antimikrobni lijek, a najmanje polovica daje se bespotrebno ili pogrešno. Razlozi su tome brojni, a najčešći je dijagnostička nesigurnost, kad se propisuju „za svaki slučaj“ – ističe prof. Vlahović Palčevski.

Posljedica je galopirajući razvoj bakterija otpornih na antibiotike pa se danas suočavamo s infekcijama za koje više nema učinkovitog liječenja. U zemljama EU-a od posljedica infekcija uzrokovanih otpornim bakterijama godišnje umire oko 33.000 ljudi, što je više umrlih nego da u Uniji svaki tjedan padne avion s više od 600 putnika.

Skip to content