KATEGORIJE

Dan svjesnosti o mucanju

23.10.2021. / vijesti / logopedija

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u organizaciji Studija Logopedija, simpozijem pod nazivom ”Izrazi promjenu koju želiš” obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o mucanju. Sveučilište u Rijeci simpozije je organiziralo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru i Hrvatskim logopedskim društvom. Simpozij je otvorila prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju u svijetu se obilježava od 1998. godine, a kod nas ga je od 2000. godine donedavno organizirala Hrvatska udruga za pomoć osobama koje mucaju ”Hinko Freund”, čija je dugo bila predsjednica doc. dr. sc.  Suzana Jelčić Jakšić, danas djelatnica Sveučilišta u Rijeci.  Udruga je 2008. godine inicirala i u Hrvatskom saboru usvajanje ovog dana kao Dana svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj.

Okupljene je pozdravio izv. prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić, pročelnik Studija Logopedija Sveučilišta u Rijeci, zahvalio prorektorici Žuvić i sudionicima te predstavio program simpozija.

Logopedi na Sveučilištu u Rijeci, ne samo da su iznimno aktivni i entuzijastični u nastavi i u radu s djecom, već i u organizaciji ovakvih skupova. Njihovo djelovanje na Sveučilištu ima veliku važnost za širu zajednicu. Ovaj simpozij posvećen je mucanju, čije je osvještavanje pa onda i tretman iznimno bitno u školskoj populaciji, jer ono u mnogočemu ograničava razvoj pojedinca. Ovaj se skup održava prvi puta u Rijeci, a nadamo se da će postati tradicionalan. Upisali smo već drugu generaciju budućih logopeda, a intenzivno radimo na akreditaciji diplomskog programa. Ovaj entuzijazam Logopedskog centra, kao i angažman naših djelatnika i suradnja s KBC-om Rijeka, s kojim smo otvorili izdvojenu Logopedsku ambulantu na Kampusu, govori o tome koliko želimo da Rijeka postane jedna novi centar logopedije u Hrvatskoj. Želim Vam uspješno i ugodno ovo subotnje jutro!, poručila je prorektorica i otvorila simpozij.

Prvo izlaganje imala je dr. sc. Suzana Jelčić Jakšić, docentica na studiju Logopedija Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija u kojem je iznijela nekoliko zanimljivih činjenica o mucanju: Više od dva desetljeća radimo na tome da se stereotipovi i neznanje o mucanju zamijene znanjem i razumijevanjem. Nove tehnologije i istraživanja pružile su nam neke od odgovora pa danas znamo da će se oko 80 % djece spontano oporaviti od mucanja, znamo da problem zahvaća više dječaka nego djevojčica, a potvrđeno je da anksioznost ne uzrokuje mucanje. Svakako anksioznost može pogoršati mucanje, a isto tako mucanje može pogoršati anksioznost. Dr. Hinko Freund, otac logopedije u Hrvatskoj, neurolog i fonijatar, mnogo je radio na osvještavanju javnosti o problemu mucanja te shvatio da se tu treba razviti posebna disciplina, između medicine i pedagogije. Mnogi naši studenti baš zato se odlučuju upisati ovaj studij, jer je multidisciplinaran i je služi pomaganju drugima, a najviše djeci.

Skup je nastavljen prema PROGRAMU.

PLAKAT

Skip to content