KATEGORIJE

Danas na SAS-u o financijskoj (ne)pismenosti

13.10.2021. / vijesti / studenti

Danas, u srijedu, 13. listopada 2021. od 10 do 16 sati bit će održano online izdanje Sajma visokog obrazovanja i stipendija (SAS) koji se ubraja u najveći obrazovni događaj u Hrvatskoj i koji će okupiti više od 40 institucija iz Hrvatske i inozemstva koje izlažu svoje studijske programe, stručne prakse i razne oblike financijske pomoći za studij. Sajam je namijenjen učenicima srednjih škola, studentima, njihovim roditeljima, kao i nastavnicima i istraživačima. Sajmu se pristupa putem web stranice Instituta za razvoj obrazovanja (organizator Sajma) www.iro.hr. Posjetitelji mogu razgledati Sajam potpuno besplatno, uz prethodnu registraciju. Kako bi na vrijeme dobili poveznicu za sudjelovanje na Sajmu, svi zainteresirani moraju ispuniti registracijski obrazac dostupan na www.iro.hr i OVDJE.

Osim razgledavanja virtualnih štandova izlagača, posjetitelji mogu pratiti i zanimljiv popratni program čiji je raspored objavljen na stranicama Sajma visokog obrazovanja i stipendija (www.iro.hr). Program započinje u 10 sati sekcijom SAS Talk: SAS i novo normalno, čime će Sajam biti otvoren i u kojem će biti riječi o utjecaju pandemije na studiranje. Slijedi upoznavanje više od 40 izlagača iz Hrvatske i inozemstva među kojima su predstavnici visokih učilišta, ministarstava, agencija, zaklada, udruga, veleposlanstava i tvrtki. Posjetitelji Sajma moći će posjetiti virtualne štandove izlagača od 12-14 sati i saznati sve informacije o njihovim programima iz prve ruke. Tu je i SAS Podcast o financijskoj (ne)pismenosti koji će pružiti korisne informacije o tome kako financijski planirati upis studija, kako osigurati njegov uspješan završetak, kako osigurati potrebne stipendije i sl.

Od 13 sati partner Sajma Advantage Austria predstavlja mogućnosti za studij i rad u Austriji – ove godine na Sajmu sudjeluje čak 18 visokih učilišta iz Austrije koji predstavljaju svoje studije, stručne prakse i stipendije. SAD je među najpopularnijim destinacijama za studij u inozemstvu, pa će obrazovna savjetnica iz EducationUSA Hrvatska predstaviti mogućnosti studiranja i stipendiranja na više od 4000 američkih visokih učilišta – to predavanje će biti u sklopu radionice Kako do studija u Hrvatskoj i inozemstvu koje će se održati u 14 sati. Odmah nakon toga u 15 sati je zanimljiva radionica Yes, I speak English! Or do I? koja je namijenjena svima koji upisuju studij u inozemstvu i koji moraju položiti ispit TOEFL kojim dokazuju znanje engleskog jezika – radionica će pružiti korisne savjete kako se uspješno pripremiti i položiti ispit TOEFL.

Sveučilište u Rijeci će predstaviti svoje studijske programe, programe stipendiranja i druge oblike financijske pomoći te će također govoriti i svojim planovima za pokretanje međunarodnog virtualnog kampusa koji će nuditi mogućnost oblikovanja studijskog programa u Rijeci i na još 8 partnerskih europskih sveučilišta. Agencija za mobilnost i programe EU upoznat će na svojoj radionici posjetitelje o novim oblicima akademske mobilnosti putem programa Erasmus koji omogućuje kombiniranje on-site i virtualne mobilnosti te mobilnosti koje su zelenije i socijalno uključivije. Grad Zadar predstavit će najnoviju aplikaciju za e-Stipendije Grada Zadra čime će u cijelosti digitalizirati proces dobivanja gradskih stipendija.

Sajam se zatvara u 16 sati. Cijeli program i satnica Sajma visokog obrazovanja i stipendija, kao i Registracijski obrazac, nalazi se na web stranici www.iro.hr.

Skip to content