KATEGORIJE

Dani doktoranada na Odjelu za biotehnologiju

10.09.2021. / vijesti / znanstvenici

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održani su 3. Dani doktoranada poslijediplomskog sveučilišnog studija Medicinska kemija. Od 9. do 11. rujna 2021. održavaju se 3. Dani doktoranada sveučilišnog poslijediplomskog studija Medicinska kemija Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Tijekom ovih dana doktorandi predstavljaju svoja znanstvena istraživanja koja provode u sklopu izrade doktorskih radova.

Jedinstvenost programa doktorskog studija Medicinske kemije vidljiva je kroz intenzivnu suradnju sa gospodarskim i industrijskim sektorom, gdje je prepoznata velika potražnja u biofarmaceutskoj i biotehnološkoj industriji za kvalificiranim doktorima znanosti s interdisciplinarnim znanjima u farmaceutici, istraživanju lijekova, biotehnologiji i medicinskoj kemiji. Osnivači studija su Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Odjel za biotehnologiju, farmaceutska kompanija Fidelta d. o. o. i Institut ”Ruđer Bošković”, čime je osigurana suradnja znanstvenog sektora sa industrijskim. Doktorski studij trenutno ima 58 studenata te je tijekom 11 godina svog postojanja promovirao 26 doktora znanosti. Doktorsko istraživanje gotovo polovice studenata financirano je od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Pozdravnim govorima obratili su se:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
prof. dr. sc. Miranda Mladinić Pejatović, pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i
izv. prof. dr. sc. Irena Martinović Klarić, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost.

Program ovoga skupa vrlo je ambiciozan. Vidjela sam da ima sjajnih raznovrsnih tema i čestitam doktorandima na njihovom radu i istraživanju.Ovim putem želim i poslati poruku podrške u daljnjem radu. Ovaj je doktorski studij poseban, jer u njegovu izvođenju sudjuluju Fidelta d. o. o. i ”Institut ”Ruđer Bošković” te koristim ovu priliku da zahvalim i njima kao partnerima s kojima njegujemo znanstveno prijateljstvo i izvrstnost u istraživanju. Ovdje se zato okupljaju izuzetno talantirani studenti.
Pred doktorskim studijima danas stoji mnogo izazova i danas se puno govori o transformaciji znanstvenog svijeta.
Neki drže da su transformacije pomodne, no nisu nam potrebne transformacije radi transformacija, već neke dubinske promjene. Nova pojava – kriza reproducibilnosti otvorila je teško pitanje koliko su ustvari istraživanja vjerodostojna i kvalitetna? Drugi izazovi su aksioznost i neizvjestnost budućnosti kod doktoranada, kao i veliki stres te velike osobne investije pri nastavku studija.
Treći izazov je taj što nam industrija postaje konkurent u edukaciji i često se događaju istraživanje, u koje sveučilišta nisu uključena. Prilagodba novim trendovima je nužna i zato moramo razvijati kulturu slušanja.
Dragi doktorandi – vi ste naša budućnost! Okrenite se sebi, ne krivite ni za što druge! A mi ćemo vas slušati! Dijelite s nama svoja razmišljanja i prijedloge! Ako i ne ostnete ovdje – ostanite vezani s nama, jer vas trebamo!
, osvrnula se rektorica na izazove u znanosti i poslala poruku podrške doktoradima!

Pozdrav jednom od najboljeg odjela koji financiramo! Ideje zaklade – da se financiraju najbolji dosla je iz Rijeke i usustavljena je od strane ranijeg rektora, prof. dr. sc. Pere Lučina. Milijardu kuna ispaltili smo u 20 godina, ali trebamo isti iznos u 4 godine! Inzistiramo na znanstvenoj kvaliteti, na izvrsnosti i najtalentiranije mlade istraživače želimo zadržati u Hrvatskoj, poručila je izvršna direktorica.


Skip to content