KATEGORIJE

Dani e-učenja na Sveučilištu u Rijeci

28.06.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci započeo je dvodnevni program Dana e-učenja na Sveučilištu u Rijeci. Pandemijske godine značajno su doprinijele povećanju razine korištenja izvođenja nastavnog procesa uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije. Iako su se i nastavnici i studenti s veseljem vratili na fakultete, znanja i vještine u provođenju e-učenja te nove metode učenja i poučavanja svakako će se u određenom dijelu nastaviti koristiti. S ciljem unaprjeđenja e-učenja sveučilišno Povjerenstvo za online učenje organizira Dane e-učenja posvećene razmjeni ideja, znanja i dobrih praksi među nastavnicima i studentima, kao i raspravi.

Uvodno se obratila prorektorica Sveučilišta za studije, studente i unaprjeđivanje kvalitete prof. dr. Marta Žuvić, koja je ujedno i jedna od začetnica bavljenja ovom tematikom na Sveučilištu u Rijeci. Naime, korijeni uvođenja e-učenja sežu još u 2005. godinu na Tehnički fakultet gdje se razvila e-akademija, koja je kasnije za vrijeme mandata rektora prof. dr. sc. Pere Lučina prerasla u sveučilišni Centar za učenje i poučavanje (CUP) 2010. godine, a koji je vodila upravo prof. Žuvić. U Strategiji razvoja Sveučilišta 2011.-2015. već je postojala vizija hibridnih modela nastave, a danas 2022. to smo i uveli. Danas imamo hibridne, ali i mnoge kolegije, koji se u potpunosti izvode online, istaknula je Žuvić.

S početkom pandemije koronavirusa 2020. godine došlo je do izvanrednih okolnosti i moralo se hitno pribjeći online nastavi te je formirano novo sveučilišno Povjerenstvo za online učenje. Od tada je održano 12 sastanaka na kojima su šireni primjeri dobre praske i raspravljano o modelima izvođenja online nastave i e-kolegija, istaknula je dosadašnja predsjednica Povjerenstva prof. dr. sc. Nataša Hoić Božić s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija.

Novoizabrani predsjednik Povjerenstva dr. sc. Tomislav Jurkić s Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci predstavio je novi sveučilišni udžbenik ”Uvod u e-učenje: obrazovni izazovi digitalnog doba” autorica prof. dr. sc. Nataše Hoić Božić i doc. dr. sc. Martine Holenko Dlab.

Skup je nastavljen prema programu.

Skip to content