KATEGORIJE

Dani hrvatske glagoljice u Sveučilišnoj knjižnici

15.02.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, koji se obilježava 22. veljače, na dan kada je 1483. tiskana prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, prigodno predavanje pod nazivom Tajanstvena glagoljaška Rijeka  održat će Goran Moravček, povjesničar kulturne baštine.

Program će biti održano u ponedjeljak, 22. veljače 2021. od 11 do 13 sati u Sveučilišnoj knjižnici u prostoru stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica. Nakon predavanja u dvorani, predviđen je razgled Starog grada te Zborne crkve Uznesenja Marijina. 

Glagoljica se odavno koristila na području današnje Rijeke, koja je od 13. stoljeća povijesno bila prislonjena na glagoljaška središta poput Trsata, Senja, Novog, Vrbnika, Grobnika ili Kastva. Glagoljica je raširena u gradu već u 14. stoljeću, o čemu svjedoče zapisi riječkog Kaptola iz 1371. godine. Zlatno doba riječkog glagoljaštva bilo je tijekom 16. stoljeća, ponajviše zahvaljujući modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji, koji je  1530./1531. godine objavio u Rijeci šest glagoljskih knjiga u vlastitoj tiskari.

Napominjemo da je zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta ograničepa je potrebna najava dolaska na e-mal glagoljica@svkri.hr.

Skip to content