KATEGORIJE

Danici Kragić Jensfelt prestižna nagrada ”AI Swede of the Year”

03.12.2021. / vijesti / znanstvenici

Prof. dr. sc. Danica Kragić Jensfelt, profesorica na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu i članica Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, dobitnica je ovogodišnje nagrade AI Swede of the Year. Ova godišnja nagrada dodjeluje se pojedincu koji je najviše pridonio razvoju i vidljivosti švedske umjetne inteligencije, a nagradu dodjeljuje TechSverige, švedska krovna organizacija za tvrtke svih veličina unutar tehnološkog sektora.

Danica Kragić Jensfelt jedna je od vodećih švedskih robotičarki, a svojim istraživanjima i dugogodišnjim pionirskim radom pokazuje mogućnosti tehnologije i pozicionira Švedsku na međunarodnoj karti umjetne inteligencije.

„Švedska se može pohvaliti brojnim stručnjacima za umjetnu inteligenciju i kao zemlja moramo biti daleko ispred drugih u razvoju. Jedna od zvijezda koja najsjajnije blista u Švedskoj, ali i međunarodno zasigurno je Danica Kragić Jensfelt, koja je zasluženo odnijela ovogodišnju nagradu. Danica dugi niz godina igra ključnu ulogu u realizaciji najvećih ulaganja u umjetnu inteligenciju u Švedskoj, a svojom jedinstvenom osobnošću i sposobnošću inspirira druge, mobilizira i vodi razvoj švedske umjetne inteligencije u akademskim i poslovnim krugovima”, objasnio je Åsa Zetterberg, sindikalni direktor u TechSverigeu i predsjednik Izbornog povjerenstva.

Iskreno čestitamo profesorici Kragić Jensfelt i veselimo se svim njezinim budućim uspjesima!

Više informacija nalazi se u članku (na švedskom jeziku).

Skip to content