KATEGORIJE

Dijamantna obljetnica studija matematike i fizike

15.02.2024. / vijesti / o sveučilištu

Fakultet za fiziku i Fakultet za matematiku proslavili su visoku obljetnicu: 60 godina od osnivanja četverogodišnjeg studija ”Matematika i fizika” u Rijeci, koji je započeo 1964./1965. akademske godine te je za 10 godina stariji i od samog Sveučilišta u Rijeci. Prigodna svečanost uz sudjelovanje alumna iz više generacija, pa i iz prve generacije upisanih studenata, održana je u četvrtak, 15. veljače 2024. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u zgradi Sveučilišnih odjela u dvorani O-029, koja nosi ime osnivača studija prof. dr. sc. Branimira Markovića.

Prigodnima govorima obratili su se:
prof. dr. sc. Dean Crnković, dekan Fakulteta za matematiku,
prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, dekanica Fakulteta za fiziku,
prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete i
prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj,
sve redom alumni riječkog studija ”Matematika i fizika”.

Svoja sjećanja na pok. prof. dr. sc. Branimira Markovića, osnivača studija iznijele su alumne mr. sc. Branka Milotić i izv. prof. dr. sc. Nada Orlić. Pripadnici prve generacije studija Gracija Kosec, prof. i prof. emerit. dr. sc. Julijan Dobrinić prisjetili su se samih početaka studija i podijelili svoja iskustva tijekom studiranja.

Izv. prof. dr. sc. Andrea Švob, također alumna studija prisjetila se dana studiranja i opisala svoj karijerni put. Danas predaje na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Videovezom javio se iz Japana iz Yokohame doc. dr. sc. Marko Jusup, koji tamo radi kao viši znanstveni savjetnik na istraživanju ribljeg fonda. Pokazao je kako završetak ovog studija može rezultirati dobivanjem najraznovrsnijih radnih mjesta diljem svijeta.

Visokoškolska nastava matematike i fizike u Rijeci je postojala i prije 1964. godine; još 1961. na tadašnjoj je Višoj stručnoj pedagoškoj školi u Rijeci otvoren Odjel matematike i primijenjene fizike. Godine 1964.  iz Instituta ”Ruđer Bošković” iz Zagreba u Rijeku dolazi eminentni fizičar prof. dr. sc. Branimir Marković (rođen u Ravnoj Gori 15. veljače 1917.) te pokreće četverogodišnji studij ”Matematika i fizika”. 

Studij je potom postao kvalitetna jezgra, koja je u 60 godina potaknula pokretanje 20-ak drugih studija bliskih područja (Fizika i elektrotehnika, Matematika, Matematika informatika, Fizika politehnika itd., sve do današnjih Sveučilišnih diplomskih studija Fizika i matematika, Fizika i informatika, Fizika i filozofija) te razvoj novih područja i institucija (Zavod za informatiku Pedagoškog fakulteta, 1987., Sveučilišni odjeli 2007.) do današnjih Fakulteta za matematiku, Fakulteta za fiziku te Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci.

Alumni matematike i fizike zaposleni su u školama, na fakultetima, institutima, brojni su stekli više akademske stupnjeve, magisterije, doktorate, našli svoje karijerne puteve i ostvarili karijere u Hrvatskoj i po svijetu i na mnogim mjestima i izvan školskih zbornica. Fakultet za matematiku i Fakultet za fiziku i danas zajednički izvode osuvremenjeni diplomski studij fizike i matematike, slijednik nekadašnjeg četverogodišnjeg studija ”Matematika i fizika”. Magistri edukacije matematike i fizike kadar su koji je oduvijek bio i ostao deficitaran, danas više nego ikad.

Skip to content