KATEGORIJE

Dobro došli na naše Sveučilište

01.10.2021. / vijesti / o sveučilištu

Poštovani i dragi studenti, kolege nastavnici i istraživači, djelatnici Sveučilišta u Rijeci, 

na još jednom novom početku svim našim studenticama i studentima, nastavnicama i nastavnicima, zaposlenicama i zaposlenicima Sveučilišta u Rijeci želim zdravu i uspješnu akademsku 2021./2022. godinu, sa željom da Sveučilište i u ovoj godini bude mjesto hrabre solidarnosti, autentične otvorenosti i kolektivne invencije.   

S početkom nove akademske godine, upućujem svim brucošima posebnu dobrodošlicu na Sveučilište u Rijeci u nadi da će vam studiranje na Sveučilištu biti jedinstveno iskustvo osobnog rasta i da ćemo uspjeti ispuniti vaša najzahtjevnija očekivanja za stjecanjem znanja, razumijevanjem svijeta i izgradnji kompetencija za budućnost. Sveučilište postaje vaša kuća i mi ćemo vam nastojati osigurati prostore slobode mišljenja i djelovanja, otvarat ćemo vam mnoga vrata u nepoznate i uzbudljive svjetove,  ali i biti vaše utočište i vaše sigurno mjesto. 

I ova akademska godina bit će obilježena nizom izazova vezanih uz očuvanje zdravlja i otpornost društva pred pandemijskom krizom, živjet ćemo ‘ne-normalnosti’ i neizvjesnosti koje će od nas zahtijevati prilagodbe. Uspješno smo prebrodili ranije izazove, unatoč brojnim ograničenjima održali visoku kvalitetu rada, postigli značajne iskorake te nema razloga za sumnju da ćemo tako i nastaviti.

Želim nas još jednom podsjetiti na antologijsku poruku Marie Sklodowske Curie čovječanstvu, kako nema ničeg u životu čega se trebamo bojati, već samo trebamo nastojati razumjeti. Upravo zato, mi, ljudi znanosti, imamo posebnu dužnost ne posustati, nalaziti rješenja i ohrabrivati sve one koji se boje. Moramo osnažiti one među nama koji gube samopouzdanje, zadržati one koji sumnjaju u sustav znanosti i one koji se povlače. Moramo poslati poruku snage i onima izvan naših zidova koji odlaze tražiti sigurnost negdje drugdje, privući one koji traže svoje mjesto i traže više, moramo otkloniti dvojbe i brige ljudi vezane uz budućnost. 

Izazovi suvremenosti su brojni, ali zaboravljamo da su uvijek bili takvi. I zato nema razloga da strepimo pred budućnosti sve dok se s njome suočavamo snagom našeg razuma, s veseljem naše znatiželje, s uvažavanjem koje nas oplemenjuje i suradnjom koja nas osnažuje.  

Semper magis.
Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija

Skip to content