KATEGORIJE

Dobro došli na UNIRI

01.10.2020. / vijesti / studenti

Poštovani i dragi studenti, kolege profesori, djelatnici Sveučilišta u Rijeci, 

na početku nove akademske godine najprije želim pozdraviti više od 3000 novih studenata Sveučilišta u Rijeci i poželjeti im dobrodošlicu na Sveučilište u Rijeci koje će narednih godina biti njihova kuća znanja. Hvala vam što ste izabrali Rijeku i naše Sveučilište za mjesto svojeg studiranja. Na Sveučilištu u Rijeci dobit ćete ne samo suvremeno i kvalitetno obrazovanje, nego ćemo učiniti sve da s nama, kao i mi s vama, rastemo intelektualno i moralno, kao ispunjeni i odgovorni članovi zajednice. 

Želim pozdraviti i sve naše studente, kolege profesore, znanstvenike i djelatnike te nam poželjeti uspješan početak nove akademske godine. Sveučilište u Rijeci u novu akademsku godinu ulazi kao član najbolje Europske mreže sveučilišta YUFE, kao jedno od 5 % najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu, koje je profilirano i svjetski prepoznato kao otvoreno sveučilište posvećeno vrijednostima različitosti, uključivosti i pravednosti. Sve je to rezultat vašega rada i naše zajedničke vjere u istinsku ideju sveučilišta i snagu znanosti.  

Ova će akademska godina u mnogočemu biti drugačija od prethodnih. Pademija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) izazvala je globalni društveni šok koji nitko nije mogao predvidjeti niti se primjereno pripremiti. Iskustvo krhkosti institucija i pojedinaca koje smo doživjeli, poziva na zajedničko osnaživanje i promišljanje o tome kako našu kuću učiniti otpornom na buduće slične izazove. Sve ukazuje na to da će nove okolnosti od nas zahtijevati još više otvorenosti, razumijevanja i prilagodbe. Otvorenost prema novim načinima rada i izvedbe nastave, prema novoj mobilnosti, novim oblicima komunikacije i socijalizacije. Razumijevanja prema drugima i njihovim postupcima za koje moramo vjerovati da su učinjeni u najboljoj namjeri, ali i razumijevanja jer ćemo morati donositi odluke koje neće uvijek biti optimalne i priželjkivane. Morat ćemo se prilagoditi svakodnevnim izazovima i tražiti rješenja koja nisu u zonama rutine i navike. 

Upravo vas zato pozivam da se, na početku ove neuobičajene akademske godine, prisjetimo važnosti kritičkog prijateljstva, dobronamjernog i znatiželjnog stava koji doprinosi bez obezvrjeđivanja. Ne zaboravimo da kritika koju upućujemo govori i o nama samima, a ne samo o onima kojima je upućujemo. I ne zaboravimo, uspjeh ne znači ništa ako je osoba do nas povrijeđena, obespravljena ili ponižena. Ovo će Sveučilište, i vi s njime, biti najbolje ako i oni do vas budu najbolji.  

Semper magis.
Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija
rektorica Sveučilišta u Rijeci 

Skip to content