KATEGORIJE

Dobrodošlica rektorice

30.09.2019. / vijesti / studenti

Drage studentice i studenti, brucošice i brucoši Sveučilišta u Rijeci! 

Dobro nam došli na Sveučilište u Rijeci. Započinje akademska godina u kojoj krećete na put ostvarenja svojih želja i ciljeva, a Sveučilište postaje vaš drugi dom. Želim vam poručiti da ćemo učiniti sve da dobijete najbolje obrazovanje i potrebnu potporu kako biste te želje i ciljeve i ostvarili. Veselimo se što postajete dijelomnašeg Sveučilišta!

Postajući studenti Sveučilišta u Rijeci postajete i studenti Europske mreže sveučilišta pod nazivom Mlada sveučilišta za budućnost Europe (engl. Young Universities for the Future of Europe, YUFE Alliance), zajedno sa studentima s još devet europskih sveučilišta, a to su: Sveučilište u Maastrichtu (Nizozemska), Sveučilište Carlos III u Madridu (Španjolska), Sveučilište u Antwerpu (Belgija), Sveučilište u Bremenu (Njemačka), Sveučilište na Cipru, Sveučilište Istočne Finske, Sveučilište u Essexu (UK), Sveučilište Tor Vergata u Rimu (Italija) i Sveučilište Nikola Kopernik u Torunu (Poljska). Svi vi u narednim godinama dobit ćeteistu studentsku iskaznicu i biti dio velike europske sveučilišne zajednice unutar koje će vaša mobilnost i mogućnost stvaranja individualnih obrazovnih puteva biti daleko brža i veća.

Činjenica da ste odabrali Sveučilište u Rijeci kao mjesto svojeg studija obvezuje nas da vam stvorimo uvjete za kritičko i slobodno razmišljanje kako biste razvili svoje talente i osjećali se ispunjeno, zadovoljno i poštovano. Jedino smo Sveučilište u Republici Hrvatskoj koje je dobilo priznanje da je na studente usmjereno sveučilište, a priznanje smo dobili upravo od onih koji to najbolje prepoznaju – Europske studentske zajednice.

Sveučilište u Rijeci ponosi se činjenicom što već desetak godina ima najaktivniji Studentski zbor koji se zalaže za primjenu najboljih europskih sveučilišnih politika, ali i za više društvene pravednosti i solidarnosti. Naši nas studenti kontinuirano podsjećaju da naši ciljevi ne smiju biti kratkoročni, pojedinačni i medijski atraktivni, već prije svega ciljani na autentičnu i stvarnu dobrobit studenata i građana. Profilirali smo se, uz pomoć studenata, kao sveučilište koje je društveno zainteresirano i angažirano. Zajedno s velikim europskim sveučilištima, kroz velike znanstvene i stručne projekte, promičemo jednakost, rodnu ravnopravnost, suradnju sa zajednicom, ali radimoi na potpunom uklanjanju plastike sa Sveučilišta i razvijanju osviještenog ekološkog i aktivnog stava. Zapravo, želim vam poručiti da od vas ne očekujemo ništa manje nego da budete tako i toliko otvoreni, aktivni i angažirani, jer naši su studenti upravo takvi. 

Kao studenti Sveučilišta u Rijeci možete očekivati da ćemo vas uvijek podržati u onome što sami procijenite da je vaš znanstveni interes. Pažljivo ćemo vas slušati i podržati kada budete tražili više – više znanja, inovacija, kreativnosti, pravednosti i šansi. Najviše čemu se možemo nadati jest da ćete biti ponosni što ste studenti Sveučilišta u Rijeci.     

U ovoj akademskoj godini, tijekom koje će i naš grad postati Europska prijestolnica kulture, pozivam vas da sa svojim Sveučilištem pomognete Rijeci da pokaže da zaista jest studentski grad. Pozdravljam vas našim stoljetnim motom – SEMPER MAGIS (Uvijek više!).

                                                                                   vaša rektorica

Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija

Skip to content