KATEGORIJE

Dodjela počasnog doktorata znanosti Sveučilišta u Rijeci

02.12.2020. / vijesti / Dies Academicus

Počasni doktorat  – gradus Doctoris Honoris Causa, najviše je priznanje koje Sveučilište u Rijeci dodjeljuje od 1995. godine istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama za poseban doprinos od trajnog značenja kako Sveučilištu tako i široj društvenoj zajednici u pojedinim područjima znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a na temelju Statuta i Pravilnika o nagradama i priznanjima Sveučilišta u Rijeci. Do sada je ovo najviše počasno priznanje dodijeljeno osmorici uglednih znanstvenika iz Republike Hrvatske i inozemstva. 

Ovogodišnji počasni doktorat dodijeljen je uglednom znanstveniku i profesoru ekonomije, psihologije i neuroznanosti dr. sc. Draženu Prelecu s jednog od najuglednijih sveučilišta na svijetu, Massachussets Institute of Technology, Cambridge, Sjednjene Američke Države. Za promotora je rektorica imenovala prof. dr. sc. Dražena Domijana s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

U skladu s propisanom procedurom imenovano je stručno povjerenstvo za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnog doktorata, izabran promotor, a konačno izvješće prihvatio je Senat Sveučilišta u Rijeci. Počasno se zvanje ceremonijalno dodjeljuje za Dies Academicus, Dan Sveučilišta, u prisutnosti Senata i gostiju uz čitano izvješće promotora, a laureat ga svojim potpisom u Knjigu počasnih doktora znanosti Sveučilišta u Rijeci i potvrđuje.

HIS DRAŽEN PRELEC GRÁDUM DOCTÓRIS HONÓRIS CÁUSA UNIVERSITÁTIS STUDIÓRUM FLUMINÉNSIS CÓNFERO

riječi su rektorice kojim se potvrđuje dodjela počasnog doktorata dr. sc. Draženu Prelecu.

Izvanredne okolnosti u 2020. spriječile su svečanu ceremoniju dodjele. U ovoj prigodi u ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom upućuje novom počasnom doktoru znanosti, dr. sc. Draženu Prelecu čestitke na počasnom zvanju i tituli uz iskrenu zahvalu za sveukupni doprinos i promicanje riječkoga Sveučilišta. 
Izvješće stručnog povjerenstva. 

DRAŽEN PRELEC

PROF. DR. SC.

Dražen Prelec

MIT, Cambridge, MA, SAD

Dražen Prelec diplomirao je primijenjenu matematiku te potom doktorirao eksperimentalnu psihologiju na Harvardu, USA. U posljednje vrijeme drži nekoliko profesorskih pozicija na MIT-u: na Sloan School of Management, na Odsjeku za ekonomiju te na Odsjeku za mozak i kognitivne znanosti. Bavi se psihologijom i neuroznanosti donošenja odluka, bihevioralnom ekonomijom i neuroekonomijom, rizikom, samokontrolom i konzumerizmom te razvojem i istraživanjem normativne teorije odlučivanja. Profesor Prelec je razvio i tzv. “Bayesian Truth Serum“, metodu za vrednovanje subjektivnih mišljenja članova grupe u situaciji kad ne postoji neovisni način za procjenu njihove iskrenosti i znanja. Trenutno radi i na razvoju sistema evaluacije individualnih i kolektivnih procjena u domenama gdje ne postoji vanjski kriterij istine, primjerice u slučaju dugoročnih prognoza, političkih i povijesnih zaključaka ili pravnih interpretacija. Dobitnik je više prestižnih nagrada poput John Simon Guggenheim Fellowshipa. Više podataka iz zavidnog životopisa počasnog doktora Sveučilišta u Rijeci može se pronaći na poveznici ( https://bit.ly/33zHTIY).

Skip to content