KATEGORIJE

Dodjela počasnog doktorata Ivanu Đikiću

29.06.2023. / vijesti / 50UNIRI

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Ivanu Đikiću, istaknutom hrvatskom molekularnom biologu, u utorak, 4. srpnja 2023. bit će dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci, i to za istaknuti doprinos od trajnog značaja svjetskoj znanosti, znanstvenoj edukaciji i popularizaciji znanosti, kao i izuzetan doprinos Sveučilištu u Rijeci.

Svečana dodjela održat će u Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci (Trg braće Mažuranića 10), s početkom u 10 sati. Nakon svečane dodjele, koju će voditi akademik Stipan Jonjić, profesor Đikić održat će predavanje pod nazivom „Obrazovanje za budućnost”.

Zbog ograničenog broja mjesta i organizacijskih priprema obvezna je potvrda dolaska putem poveznice.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu te član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci od 2018. do 2023., redoviti je profesor medicine na Sveučilištu Goethe, direktor Instituta za biokemiju II (IBC2) u Frankfurtu te jedan od trojice osnivača Frankfurtskog instituta za rak (Frankfurt Cancer Institute, FCI). Diplomirao je i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a znanstveno se usavršavao u laboratorijima u New Yorku i Švedskoj. Dobitnik je niza priznanja i nagrada, član je Njemačke akademije znanosti Leopoldine i Američke akademije znanosti i umjetnosti, a 2022. izabran je u Vijeće Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO). Profesor Đikić prvi je i jedini hrvatski znanstvenik koji je tri puta zaredom proglašen dobitnikom „znanstvenog Oskara”, projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC).

Skip to content