KATEGORIJE

Dodjela potvrdnica redovitim profesorima u trajnom zvanju

20.05.2021. / vijesti / Dies Academicus

Dies Academicus, prigoda je za dodjelu akademskih priznanja Sveučilišta u Rijeci izabranim redovitim profesorima u trajnom znanstveno-nastavnom ili umjetničkom zvanju i svečano uručivanje Potvrdnica. Redoviti profesoru u trajnom zvanju izabrani su na svojim sastavnicama, a potvrđeni su na sjednicama Senata tijekom protekle kalendarske godine. Sveukupno u 2020. godini je Senat potvrdio 13 izbora u trajno zvanje redovitog profesora. 

Izvanredne okolnosti u 2021. spriječile su svečanu dodjelu. U ime Sveučilišta u Rijeci, rektorica sa svojim timom upućuje čestitke i zahvalu za sveukupni doprinos svim laureatima. Svečana dodjela održat će se u 14.00 sati putem LINKA.

PROF. DR. SC.

ZDRAVKO ZEKIĆ

Sveučilište u Rijeci Ekonomski fakultet

Dr. sc. Zdravko Zekić Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđen u trajno zvanje redovitog profesora iz – područja Društvenih znanosti – polja: Ekonomija – znanstvene grane: Organizacija i menadžment Dr. sc. Zdravko Zekić, nakon višegodišnje uspješne menadžerske karijere u poduzetničkom sektoru, 2006. godine dolazi na matični fakultet gdje u zvanju docenta preuzima izvođenje grupe kolegija iz područja menadžmenta. Tijekom 15-godišnje znanstveno-nastavne karijere mentorirao je preko 100 diplomanata iz različitih područja menadžmenta te tri doktoranda koji su uspješno ostvarili svoje karijere na fakultetu. Autor je četiriju znanstvenih knjiga, od kojih se tri koriste kao sveučilišni udžbenici te više od 50 znanstvenih i stručnih članaka. Fokus znanstvenog istraživanja usmjerava na područje projektnog menadžmenta i menadžmenta opskrbnih lanaca.

DR. SC.

LJERKA CEROVIĆ

Sveučilište u Rijeci Ekonomski fakultet

Dr. sc. LJERKA CEROVIĆ Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Društvenih znanosti – polja: Ekonomija – znanstvene grane: Mikroekonomija Dr. sc. Ljerka Cerović nositeljica je skupine kolegija iz područja mikroekonomskih teorija i politika koji se izvode na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom sveučilišnom studiju u zemlji i inozemstvu. Bila je pročelnica Katedre za teorijsku ekonomiju, predsjednica Odbora za osiguravanje i unapređivanje kvalitete matičnoga fakulteta te voditeljica programa cjeloživotnog obrazovanja Ovlašteni računovođa za PGŽ. Objavila je više od 80 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim publikacijama. Članica je znanstveno stručnih povjerenstava za organizaciju domaćih i međunarodnih konferencija u zemlji i inozemstvu te uredničkih i recenzentskih odbora domaćih i međunarodnih časopisa.

PROF. DR. SC.

HELGA MAŠKARIN RIBARIĆ

Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Dr. sc. HELGA MAŠKARIN RIBARIĆ Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Društvenih znanosti – polja: Ekonomija – znanstvene grane: Organizacija i menadžment Dr. sc. Helga Maškarin Ribarić zaposlena je na matičnom fakultetu od 1995. godine. U njezinu nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu bavi se temama iz poslovne ekonomije, osobito kontrolinga. U stručnom djelovanju na Fakultetu poseban doprinos dala je razvoju projektnih aktivnosti vezanih uz EU fondove. Voditeljica je Katedre za kvalitetu i kontroling te voditeljica doktorskog studija pri matičnom fakultetu.

PROF. DR. SC.

DORA SMOLČIĆ JURDANA

Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Dr. sc. DORA SMOLČIĆ JURDANA Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Društvenih znanosti – polja: Ekonomija – znanstvene grane: Trgovina i turizam Dr. sc. Dora Smolčić Jurdana, nositeljica je skupine kolegija iz područja trgovine i turizma. Objavila je više od 90 znanstvenih radova i kao istraživač radila na pet znanstveno-istraživačkih projekata te recenzirala brojne znanstvene radove i publikacije. Između 2015. i 2020. godine bila je glavna urednica časopisa Tourism & Hospitality Management. Sudjelovala je u izradi velikog broja stručnih projekata, radeći aktivno na transferu znanja iz znanosti u praksu. Od 2009.-2014. godine obnašala je funkciju prodekanice za znanstvenu i stručnu djelatnost, a u razdoblju od 2014.-2020. i funkciju dekanice Fakulteta. Uz to, bila je i članicom stručnih tijela na sveučilišnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Voditeljica je poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija Menadžment održivog razvoja. U razdoblju od 2017.-2021. imenovana je pomoćnicom rektorice za razvojnu politiku i promociju Sveučilišta u Rijeci.

PROF. DR. SC.

SUZANA MARKOVIĆ

Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Dr. sc. SUZANA MARKOVIĆ Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Društvenih znanosti – polja: Ekonomija – znanstvene grane: Kvantitativna ekonomija Dr. sc. Suzana Marković od 1995. godine ostvaruje doprinos znanstvenoj grani kvantitativna ekonomija na matičnom fakultetu. U svojstvu mentora studente svih obrazovnih razina potiče na znanstveno-istraživački rad te ih uključuje u suautorstva u pisanju znanstvenih radova kao i u znanstvene i stručne projekte kojima je voditeljica. Sudjeluje u uređivanju znanstvenih časopisa, recenziranju znanstvenih radova, organiziranju međunarodnih znanstvenih konferencija i u unapređenju kvalitete kako na fakultetu, tako i na Sveučilištu u Rijeci. Autorica je preko 100 znanstvenih radova te dobitnica Nagrade za znanstvenu izvrsnost (2020.) matičnoga fakulteta i prestižnoga međunarodnog priznanja za znanstveni rad Literati Awards for Excellence međunarodnoga znanstvenog časopisa Tourism Review. U 2021. godini ostvarila je 1464 citata, čime se svrstava među najcitiranije autore iz znanstvenoga polja ekonomije na Sveučilištu u Rijeci.

PROF. DR. SC.

MAJDA TROBOK

Sveučilište u Rijeci Filozofski fakultet

Dr. sc. MAJDA TROBOK Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno naslovno zvanje redovite profesorice iz – područja Humanističkih znanosti – polja: Filozofija – znanstvene grane: Logika Dr sc. Majda Trobok, redovita je profesorica na Odsjeku za filozofiju na matičnom fakultetu i predstojnica Katedre za logiku i teoriju znanosti. Fokus njezina rada i istraživanja jesu filozofija matematike, kritičko mišljenje i filozofija logike. Autorica je knjige Platonism in the philosophy of Mathematics i udžbenika Ragionamento cirtico per insegnanti, dok je u tisku i treća knjiga također na engleskom jeziku. Članica je Programskog vijeća Centra za logiku i teoriju odlučivanja pri Sveučilištu u Rijeci. Voditeljica je UNIRI projekta Kritičko mišljenje i društvo: obrazovanje, znanost, politika, religija.

PROF. DR. SC.

JULIJA LOZZI-BARKOVIĆ

Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet

Dr. sc. JULIJA LOZZI-BARKOVIĆ Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno naslovno zvanje redovite profesorice iz – područja Humanističkih znanosti – polja: Povijest umjetnosti Dr. Sc. Julija Lozzi-Barković zaposlena je Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Nositeljica je više obaveznih i izbornih kolegija iz domene umjetnosti, arhitekture i urbanizma. Suradnica je na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata te organizatorica i aktivni sudionik domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova i konferencija. Angažirana je i u svojstvu mentora na Poslijediplomskim doktorskim studijima povijesti umjetnosti na Sveučilištima u Zadru i Zagrebu. Članica je domaćih i međunarodnih radnih grupa za očuvanje i valorizaciju graditeljske i industrijske baštine, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Rijeke. Utemeljiteljica je Centra za industrijsku baštinu pri Sveučilištu u Rijeci. Aktivno je uključena u znanstveni i likovni život riječke regije i šire, posebice na planu istraživanja i valorizacije graditeljske i industrijske baštine 19. i prve polovice 20. stoljeća. Autorica je četiriju knjiga o povijesnoj baštini i arhitekturi primorskoga kraja. Dobitnica je i Godišnje nagrade grada Rijeke za 2016. godinu.

PROF. DR. SC.

ŽELJKO ARBANAS

Sveučilišta u Rijeci, Građevinski fakultet

Dr. sc. ŽELJKO ARBANAS Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđen u trajno zvanje redovitog profesora iz – područja Tehničkih znanosti – polja: Građevinarstvo – znanstvene grane: Geotehnika Dr. sc. Željko Arbanas nositelj je na grupe predmeta iz područja geotehnike na svom fakultetu od 2002. godine. Autor je više od 200-tinjak radova u časopisima i na kongresima te 8 znanstvenih knjiga. Bio je mentorom na 5 doktorata i na više od 160 završnih i diplomskih radova. Voditelj je više međunarodnih i domaćih znanstvenih projekta. Član je više međunarodnih znanstvenih i stručnih udruženja i trenutno je podpredsjednik Međunarodnog konzorcija za klizišta za Europu. Sudjelovao je kao projektant i voditelj projekta u nekoliko stotina stručnih projekata u području geotehnike i dobitnik je nagrade Kolos Hrvatske komore inženjera građevinarstva za izuzetan doprinos u području geotehnike.

PROF. DR. SC.

RENATA DOBRILA-DINTINJANA

Sveučilišta u Rijeci, Medicinski fakultet

Dr. sc. RENATA DOBRILA-DINTINJANA Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Biomedicine i zdravstva – polja: Kliničke medicinske znanosti – nanstvene grane: Interna medicina Dr. sc. Renata Dobrila-Dintinjana specijalistica je interne medicine i subpecijalistica internističke onkologije na Katedri za Internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Polje njezina interesa jesu tumori probavnog sustava i suportivna skrb u onkoloških bolesnika. Autorica je više od 90 publikacija, 15 poglavlja u knjigama, preko 300 abstrakata te urednica dviju knjiga. Predavala je na više od 100 nacionalnih i međunarodnih skupova, simpozija i kongresa te na poslijediplomskim studijma u zemlji i inozemstvu. Članica je više nacionalnih i međunarodnih stručnih i znanstvenih društava, kao i recenzent za više inozemnih časopisa u području tumora probavnog sustava, suportivne i palijativne skrbi onkoloških bolesnika te molekularne onkologije. U slobodno se vrijeme bavi kućnim ljubimcima te zbrinjavanjem napuštenih životinja i uzgojem biljaka.

PROF. DR. SC.

IVA DEKARIS

Sveučilišta u Rijeci, Medicinski fakultet

Dr. sc. IVA DEKARIS Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno naslovno zvanje redovite profesorice iz – područja Biomedicine i zdravstva – polja: Kliničke medicinske znanosti – znanstvene grane: Oftalmologija Dr. sc. Iva Dekaris, medicinski direktor Specijalne bolnice za oftalmologiju „Svjetlost“, redovita je profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i član suradnik Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti. Od međunarodnih zaduženja obnaša dužnost Predsjednice Europskog udruženja očnih banaka (2019.-2022) i instruktora kirurgije oka (pri Sveučilištu u Luganu i za Europsko udruženje za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju). Glavno područje njena rada je kirurgija prednjeg dijela oka, te ima iskustvo od oko 25.000 operacija oka. U Hrvatsku je očnu kirurgiju uvela moderne metode slojevite transplantacije rožnice i transplantaciju limbalnih matičnih stanica rožnice. Objavila je preko 300 znanstvenih i stručnih radova, od toga 50 u CC časopisima, a njen broj citata u Science Citation Indexu je 517 puta. Kao koautor je napisala 8 knjiga i 23 poglavlja u knjigama.

PROF. DR. SC.

DARINKA VUČKOVIĆ

Sveučilišta u Rijeci, Medicinski fakultet

Dr. sc. DARINKA VUČKOVIĆ Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Fakultet zdravstvenih studija potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Biomedicine i zdravstva – polja: Kliničke medicinske znanosti – znanstvene grane: Medicinska mikrobiologija Dr. sc. Darinka Vučković od početaka rada na Zavodu za mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sudjeluje u svim oblicima dodiplomske i poslijediplomske nastave kao voditelj ili suradnik te uvodi nove kolegije. Autorica/koautorica je više poglavlja u nekoliko udžbenika za studente medicine i medicinsko laboratorijske dijagnostike, te mentorica više od 20 diplomskih/završnih radova. Paralelno se bavi i znanstvenim radom u području biomedicine i zdravstva: bila je voditeljicom 1 nacionalnog znanstvenog projekta i aktivno sudjelovala u realizaciji 7 domaćih i 2 međunarodna znanstvena projekta. Autorica/koautorica je 30-tak izvornih znanstvenih radova. Njezin najznačajniji znanstveni rad omogućio je praćenje patogeneze sustavne infekcije i imunološkog odgovora domaćina.

PROF. DR. SC.

TANJA POLETAN JUGOVIĆ

Sveučilišta u Rijeci, Pomorski fakultet

Dr. sc. TANJA POLETAN JUGOVIĆ Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđena u trajno zvanje redovite profesorice iz – područja Tehničkih znanosti – polja: Tehnologija prometa i transport – znanstvene grane: Pomorski i riječni promet Dr. sc. Tanja Poletan Jugović je nositeljica više kolegija iz polja tehnologije prometa i transporta na matičnom fakultetu te je obnašala dužnost Predstojnice Zavoda za tehnologiju i organizaciju u pomorstvu i prometu. Sudjelovala je u izradi brojnih stručnih elaborata i studija te u istraživanjima na više nacionalnih i međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata. Voditeljica je i sveučilišnog znanstveno-istraživačkog projekta te europskog Interreg projekta. Objavila je više od 80-tak znanstveno-istraživačkih radova i sudjelovala na više od 30 međunarodnih znanstvenih konferencija. Koautorica je dviju znanstvenih monografija i dvaju sveučilišnih udžbenika. Unutar organizacijskog i uredničkog odbora sudjelovala je u organizaciji nekoliko međunarodnih skupova, a kao pridruženi urednik u radu multidisciplinarnog znanstvenog časopisa Pomorstvo. Predsjednica je Povjerenstva za izdavačku djelatnost matičnog fakulteta te članica istog Povjerenstva Sveučilišta u Rijeci, odnosno Znanstvenog vijeća za pomorstvo pri HAZU – Sekcije za morske luke.

PROF. DR. SC.

DOMAGOJ LANC

Sveučilišta u Rijeci, Tehnički fakultet

Dr. sc. DOMAGOJ LANC Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci potvrđen u trajno zvanje redovitog profesora iz – područja Tehničkih znanosti – polja: Strojarstvo i Temeljne tehničke znanosti Dr. sc. Domagoj Lanc bavi se istraživanjima i razvojem numeričkih modela u području mehanike konstrukcija, a koji tematikom obuhvaćaju: stabilnost konstrukcija, elasto-plastomehaniku, elasto-viskoplastičnost te mehaniku materijala. Tijekom posljednjih godina intenzivno se bavio razvojem konačno-elementnih formulacija za analizu nelinearnog odziva kompozitnih grednih konstrukcija u režimima velikih pomaka, kao i eksperimentalnom analizom ponašanja konstrukcijskih materijala. Objavio je više od 50 radova u znanstvenim časopisima indeksiranim u eminentnim bibliografskim bazama CC, SCI i/ili SCI-Exp.

Skip to content