KATEGORIJE

Dr. Csaba Demcsák posjetio Rektorat

05.06.2020. / vijesti / međ. suradnja

Nj. E. dr. Csaba Demcsák, imenovani veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, posjetio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 4. lipnja 2020., gdje su ga u ime rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija dočekali prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost, izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, dekanica Filozofskog fakulteta, te Nina Kolaković iz Ureda rektorice.

U pratnji imenovanog veleposlanika bili su g. János Dezső, savjetnik i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, Kulturnog odjela Veleposlanstva Mađarske, i g. Lászlo Réber, prevoditelj i suradnik Veleposlanstva Mađarske.

Veleposlanik dr. Demcsák iskazao je veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između Hrvatske i Mađarske, naglašavajući važnost prijateljskih odnosa dviju zemalja i razumijevanja više od 800 godina zajedničke povijesti. Budući da je u Hrvatsku stigao u travnju, kada je epidemija virusa COVID-19 bila na vrhuncu, dr. Demcsák istaknuo je nužnost stabilnih bilateralnih odnosa, posebno u kontekstu pandemije koja je uvelike utjecala na gospodarstvo, politiku, ali i obrazovanje.

Na sastanku je također bilo riječi o konkretnim koracima nakon potpisivanja Sporazuma o osnivanju Lektorata mađarskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koji je potpisan u svečanoj dvorani Mađarskog instituta u Zagrebu u ožujku 2020. Svi studenti Sveučilišta u Rijeci sljedeće akademske godine imat će priliku odabrati izborne predmete koji se bave mađarskom kulturom, civilizacijom, književnosti i osnovama jezika, a od ak. god. 2021./2022. izbor predmeta bit će još veći.

Iako Sveučilište ima potpisane sporazume s nekolicinom mađarskih sveučilišta, prorektor Ružić istaknuo je izvrsnu suradnju s kolegama iz Centra za translacijsku medicinu Sveučilišta u Pečuhu, koja je rezultirala posjetom delegacije Sveučilišta u Pečuhu u veljači ove godine.

Nakon službenog dijela sastanka, dr. Demcsák upisao se u Knjigu počasnih gostiju.

Imenovani veleposlanik dr. Demcsák diplomirani je pravnik i govori engleski i ruski jezik. Dvije je godine obnašao funkciju voditelja Odjela u mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, a radio je i kao savjetnik u Veleposlanstvu Mađarske u Londonu.

Skip to content