KATEGORIJE

Druga godina djelovanja Stručnog vijeća Doktorske škole

11.10.2023. / vijesti / doktorska škola

Svečanom sjednicom Stručnog vijeća Doktorske škole, na Kampusu je 10. listopada obilježena druga obljetnica konstituiranja Stručnog vijeća Doktorske škole.

Doktorska škola je osnovana kako bi preuzela institucionalnu odgovornost za doktorske studije u programima svih znanstvenih disciplina na Sveučilištu.

U suradnji sa Stručnim vijećem, kao radnim tijelom, radi na osnaživanju veza sa sličnim školama, razmjeni nastavnika i studenata, razvijanju financijskih instrumenata za razvoj doktorskih programa unutar doktorske škole te osnaživanju uloge doktoranada/doktorandica i drugih mladih istraživača u razvoju znanosti i visokog obrazovanja.

Pored uvaženih članova Stručnog vijeća, sjednici su nazočili prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić i prorektor za strateške projekte prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Predstojnik Doktorske škole prof. dr. sc. Igor Prpić dr. med., u svojoj prezentaciji između ostalog istaknuo kako je u Strategiji Sveučilišta 2021.-2025. plan da se dođe do 58% obranjenih doktorata, u odnosu na ukupan broj upisanih, te kako se treba poraditi na udjelu doktora znanosti u sektoru gospodarstva. Prvi korak u tom smjeru jest promjena razmišljanja, gdje mnogi poslodavci smatraju da sadašnji doktorski programi nisu učinkoviti u pogledu razvijanja osobnih i stručnih kompetencija, te da doktori znanosti nisu osobito dobro pripremljeni za šire tržište rada u Hrvatskoj.

U nastavku svog djelovanja Doktorska škola i Stručno vijeće radit će u smjeru povećanja atraktivnosti studijskih programa, ispitivanje potreba akademske i neakademske zajednice te intenzivnije promidžbe doktorskih studija Sveučilišta.

Skip to content