KATEGORIJE

Drugo predavanje iz ciklusa „Kulturna baština i turizam – partneri kroz nove trendove – Putevi vode…kroz vodu do mora“

04.04.2022. / vijesti / umjetnost i kultura

U petak, 8. travnja 2022. s početkom u 17:00 sati u Sveučilišnoj knjižnici (dvorana izložbe Glagoljica) održat će se drugo predavanje iz ciklusa „Kulturna baština i turizam – partneri kroz nove trendove – Putevi vode…kroz vodu do mora“, pod naslovom Rječina i Mrtvi kanal…. jučer, danas, sutra…. transformacija kroz storytelling i doživljajnu turističku ponudu.

Predavačica je dr. sc. Romana Lekić, antropologinja u turizmu, savjetnica dekana na Edward Bernays University Collegeu u Zagrebu.

O predavanju
Pripovijedanje o gradu i pripovijedanje grada bitni su „signali“ pomoću kojih prepoznajemo specifikum pojedinačnog gradskog identiteta. To su njegova arhitektura, javni prostor ulica i trgova, ali i prepoznatljive povijesne osobe, umjetnička ostvarenja u slici i riječi te njegovi stanovnici. Grad je vidljiv kroz interakciju i komunikaciju mehanizama individualnog sjećanja i kolektivnog pamćenja, ali i kroz arhetip, gdje se mogu rasvijetliti znakovi prošlosti i bolje razumjeti njegov osobni identitet. Grad je živo biće, u kojemu pulsira skup svih svojstava njegovih stanovnika, svih onih koji su nekada tu živjeli i ostavili traga, ali i onih iz zamišljene budućnosti, koji će se tek roditi.

Grad su ljudi i prostor, intimne i javne priče, bitke koje su se za njega vojevale i junaci koji su za njega ginuli, mitovi i legende, mirisi i okusi….

Ako se koristi semiotika kao znanost o znakovima i simbolima, odnosno proučavanja načina na koji funkcioniraju znakovni sustavi, tada nas Feniks kao snažan simbol može uputiti i navesti na nešto vrlo zanimljivo i potentno, a što nije neposredno zamjetljivo. Feniks od MRTVOG stvara ŽIVO, pa je tako moguće od Mrtvog kanala kroz transformaciju i upotrebu novih metoda i tehnika interpretacije i re-interpretacije kreirati moćnu turističku atrakciju, u kojoj će uživati i lokalno stanovništvo, ali i turisti.

Kroz prošlost je područje Fiumare, na kojem se danas nalazi Mrtvi kanal, bilo središte brojnih povijesno-političkih zbivanja. Mrtvi kanal, nekadašnje staro korito Rječine, a danas lučica za barke, za Riječane je oduvijek imao važnu povijesnu ulogu.

Transformacijom riječke luke (Porto Baroš) Rijeka dobiva novu marinu za megajahte s, kako je najavljeno, 500 vezova, a grad i njegova okolica na ovaj način imaju priliku za izgradnju imidža i jačanje svoje identitetske osnove. Očuvanost tradicijskih značajki pomorskog mediteranskog prostora određuje i stupanj turističke privlačnosti, gjde se mogu kreirati posebni kreativni turistički doživljaji i iskustva.

Skip to content