KATEGORIJE

Dvije nove izložbe na Kampusu

04.02.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na vanjskim izložbenim panelima otvorene su dvije nove izložbe: ”Šetnja sjećanja” Centra za inovativne medije CIM APURI te ”Predstavljanje rada i publikacije grupe JA:TO”.

Ove izložbe su postavljenje u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima.

”Šetnja sjećanja” dio je aktivnosti Centra za inovativne medije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na čelu s izv. prof. mr. art. Ingeborg Fülepp te doktorandicom Dijanom Protić. Posljednje dvije godine u istraživačkom fokusu Centra je produkcija i primjena virtualne i proširene stvarnosti. Na tom tragu nastaje ova izložba. Na plakatima su prikazane fotografije iz radnog filmskog materijala snimane kamerom za snimanje 360°. Pomoću mobitela usmjerenog na QR kod, putem aplikacije, mogu se vidjeti izvatci filmskih sekvenca.

”Šetnja sjećanja” prvenstveno je zamišljena kao virtualna stvarnost u kojoj posjetitelji mogu, pomoću VR naočala, samostalno prolaziti prostorima od Trsatske Gradine, preko Kampusa Sveučilišta u Rijeci do Astronomskog centra na Svetom Križu.

Nakon izložbe plakata, ostvariti će se projekt koji će biti prikazan u okviru programskog pravca 27 susjedstava, Festivala susjedstva Kampus od 3. do 5. ožujka 2020.                                                                                                                                                       

Suradnici na projektu su: snimateljica 360° videa Tena Bošnjaković, glumica Denis Kirinčić, montaža i programiranje virtualne, proširene stvarnosti i obrada fotografija Marko Mrvoš, dizajn vizualnih komunikacija Korina Hunjak, tisak plakata Ivan Vranjić, savjetnici za VR programiranje Vedrana Mikulić Crnković, Bojan Crnković i Sašo Sedlaček. Produkciju ostvaruje Centar za inovativne medije, Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilišta u Rijeci u koprodukciji s Odjelom za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Izložba ”Predstavljanje rada i publikacije grupe JA: TO” okuplja skupinu mladih umjetnika velikog interesa za multimedijalnu umjetnost, pod mentorstvom Petre Mrše uz studenticu Kristinu Čehulić s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Kroz četiri godine djelovanja, uspješno su ostvarili niz projekta koji su rezultirali međunarodnim suradnjama, radionicama, izložbama i gostovanjima.

Na izložbi s emože vidjeti presjek radova i projekta koji su uspješno izvedeni proteklih godina. Neki od njih su i projekti Ekologija osobno (2015.) i U dijalogu s definicijom (2016.), koji su rezultirali grupnim radovima izloženima u Rijeci i Novom Sadu. Projekt Emocije, umjetnost i tehnologija iz 2017. godine obilježen je kroz tri segmenta. Dvije godine zaredom na otoku Silbi održavane su petodnevne radionice pod vodstvom međunarodnih multimedijalnih umjetnika Eliane Otta i Gabriela Henschea. Iz tih radionica su proizašle javne izložbe The Island is Our Gallery (2017) te Zimmer is our gallery (2018). Surađivali su i s Ivonom Miloš i Praputnjakom – kulturnim krajolikom, te održali izložbu Inside Out..

Projekte (su)financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.

Skip to content