KATEGORIJE

EDIH Adria – Potpisan ugovor s MinGOR-om

26.04.2023. / vijesti / gospodarstvo

Nakon što je u listopadu 2022. godine potpisan ugovor partnera EDIH Adria projekta s Europskom komisijom, čije su aktivnosti sufinancirane s 50 % bespovratnih sredstava Europske komisije u okviru programa Digitalna Europa 2021. – 2027., u utorak, 25. travnja u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) potpisan je ugovor kojim je osigurano preostalih 50 % bespovratnih sredstava za provedbu projektnih aktivnosti.

U ime Sveučilišta u Rijeci, kao voditelja i koordinatora EDIH Adria konzorcija, ugovor je potpisala rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, koja je istaknula važnost digitalne tranzicije te uloge EDIH Adrije u kontekstu razvoja regionalnog inovacijskog ekosustava te valorizacije znanja stvorenog na sveučilištu kroz suradnju s gospodarskim i javnim sektorima, ali i dionicima civilnog sektora i širim krugom građana.

Osim rektorice Prijić Samaržije potpisivanju ugovora prisustvovali su i mr. sc. Damir Medved, direktor projekta EDIH Adria, koji je prezentirao sam projekt te prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Konzorcij EDIH Adria sastoji se od dvije znanstvenoistraživačke institucije (Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli), tvrtki koje su globalni tehnološki lideri u svojim područjima (Ericsson Nikola Tesla i Infobip, prvi hrvatski jednorog), institucije za podršku poslovanju (Znanstveno-tehnološki park Sveučilišta u Rijeci STEP RI) i tehnološko-inovacijskog klastera (Smart RI – nacionalni centar kompetencija za pametne gradove). Projekt se temelji na dvije ključne tehnologije za kojima postoji potreba na području RH, a posebno Jadranske Hrvatske – umjetnoj inteligenciji (AI) i računalstvu visokih performansi (HPC).

Potpisom ugovora s MINGOR u potpunosti je malim i srednjim poduzetnicima te tijelima javne i područne (regionalne) samouprave omogućeno da sve usluge hrvatskih EDIH-ova koriste besplatno. Doista, EDIH Adria nudi podršku tvrtkama koje žele ubrzati integraciju naprednih tehnologija, obučiti svoje zaposlenike, identificirati mogućnosti financiranja i uspostaviti kontakte s ključnim regionalnim, nacionalnim i europskim akterima. Kako bi bolje odgovorili na te potrebe, partneri projekta EDIH Adria djelovat će koordinirano i ponuditi niz usluga budućim korisnicima. Predviđene aktivnosti EDIH Adria osiguravaju pomoć kod svih komponenti digitalne transformacije. One uključuju razrađen set usluga digitalizacije i edukacija za korisnike, umrežavanje, nadopunjavanje i suradnju diljem Hrvatske, kao i s drugim EDIH-ovima u Europskoj uniji, čime se potiče razvoj ekosustava u kojem poduzetnici, udruge poslodavaca i potporne institucije s jedne strane, akademski i obrazovni sektor s druge, te javni sektor i kreatori politika s treće, uz značajnu financijsku potporu, čine temelj za digitalnu transformaciju gospodarstva.

Za većinu tvrtki digitalna transformacija, koja je danas ključna komponenta uspjeha u poslovnom svijetu, zahtijeva odmak od tradicionalnog načina razmišljanja prema suradničkom i eksperimentalnom pristupu. Taj novi pristup poslu otkriva rješenja koja zauzvrat mogu poboljšati korisničko iskustvo, potaknuti inovacije zaposlenika i rast tvrtke na temeljnoj razini, ali bez adekvatne stručne i financijske podrške oni mogu predstavljati preveliki zalogaj za brojne, posebno male i srednje, tvrtke.

Osim savjetodavnih usluga EDIH Adrije i utvrđivanja potencijala za digitalnu transformaciju poslovanja i mjerenje napretka, procjenjivanja mogućih ulaganja te identificiranja promjena koje će stvoriti najveće koristi za poslovanje i konkurentnost, korisnici usluga našeg EDIH-a bit će podržani i u pronalasku novih poslovnih prilika i tržišta, internacionalizaciji poslovanja ali i potenciranju suradnje kroz umrežavanje i aktivni angažman u inovacijskom ekosustavu Jadranske Hrvatske. No, najvažnije, korisnici usluga stručnjaka iz konzorcija EDIH Adria će moći testirati digitalne tehnologije i primijeniti ih u svojem poslovanju te pohađati praktične i primjenjive edukacije skrojene prema njihovim konkretnim potrebama. Doista, aktivnosti EDIH Adria već su vrlo aktivno započete provođenjem procjena digitalne zrelosti (Digital Maturity Assesment – DMA) poduzeća i jedinica lokalne samouprave te planiranjem edukacija koje će biti ponuđene korisnicima.

Više informacija o EDIH Adria projektu i ponudi usluga korisnicima iz gospodarskog i javnog sektora dostupno je na mrežnoj stranici https://edihadria.eu/.

Skip to content