KATEGORIJE

EU Sparks for Climate: Hackathon za građane i istraživače

15.05.2024. / vijesti / inovacije

Europski hackathon EU Sparks for Climate traži građane i istraživače kako bi se udružili i sudjelovali u virtualnoj utrci znanja i rješenja za suočavanje s izazovima klimatskih promjena i podršku dvije misije koje je uspostavila Europska unija: Misija EU o prilagodbi klimatskim promjenama te Misija EU o klimatski neutralnim i pametnim gradovima.

Od svibnja do lipnja 2024. godine održat će se 22 virtualna lokalna hackathona na kojima će sudjelovati timovi sastavljeni od građana i istraživača iz država članica EU-a i 6 pridruženih zemalja. Za svaki lokalni hackathon bit će 2 pobjednika, ukupno 44. 

Ovi timovi će proći specifičan program obuke i mentoriranja kako bi unaprijedili svoje vještine putem modula za učenje o upravljanju, poduzetništvu, održivosti, društvenom utjecaju, istraživanju korisnika i intelektualnom vlasništvu.

Nakon obuke i mentoriranja, timovi će predstaviti svoja rješenja na EU finalu, gdje će biti odabrana 3 pobjednička tima i primiti novčane nagrade (5.000€ za svaki pobjednički tim). Također će primiti prilagođeno mentorstvo, podršku za kampanju prikupljanja sredstava, pristup mreži investitora i podršku za skaliranje svojeg rješenja.

U Hrvatskoj, ovaj četverodnevni događaj bit će organiziran od strane Smiona, inovacijske agencije čija je misija osnažiti poduzetnike i izgraditi inovativne ekosustave, pružanjem alata, resursa i podrške za uspješno inoviranje. Hrvatski klimatski Hackathon će se održati od 22. do 25. svibnja 2024. godine. Hackathon će biti intenzivan četverodnevni događaj tijekom kojeg će se timovi virtualno okupiti i udružiti svoje mozgove kako bi radili na rješenjima za različite aspekte klimatskih promjena. Sudionici će imati priliku raditi na temama poput održivosti, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i slično.

Hackathon se provodi uz pomoć organizacija poput BarrabesEnergy CitiesEURADAECSA i EUROCROWD kako bi se osigurala skaldnost s ciljevima EU-a i kako bi pružili potrebnu podršku u razvoju inovativnih rješenja. Sudionici mogu očekivati izazovno, ali i poticajno okruženje gdje će se poticati dijeljenje ideja, timski rad i kreativnost.

Za sudjelovanje, građani prvo moraju predstaviti klimatski izazov koji smatraju relevantnim za svoju zajednicu, grad ili regiju, dok istraživači moraju doprinijeti svojim stručnim znanjem kako bi se pridružili građanima i udružili snage u razvoju rješenja. hackathoni, suorganizirani od strane lokalnih domaćina u različitim gradovima diljem Europe, održat će se virtualno tijekom četiri dana, koristeći metodologiju koja će poticati umrežavanje, stvaranje i inovacijske procese.

Pobjednički timovi će dobiti priliku za sudjelovanje na hackathonu na europskoj razini te će imati priliku za osvajanje glavne nagrade od €5.000. Uz to, timovi će dobiti prilagođeno mentorstvo, pomoć u prikupljanju sredstava i pristup mreži investitora.

Registracija je otvorena na stanici EU Sparks for Climate. Rok za prijavu sudjelovanja za hrvatske sudionike je 17. 5. 2024.

Registracija za građane: https://form.typeform.com/to/AuAO7psf?typeform-source=eusparks.eu

Registracija za istraživače: https://form.typeform.com/to/CRakQjOC?typeform-source=eusparks.eu

Promotivni letak (“one-pager”) poziva: One_Pager_Istraživači_EU_Sparks_Hackathon_Smion.

Za sva dodatna pitanja slobodno kontaktirajte lokalnog organizatora

Skip to content