KATEGORIJE

Europske restrikcije u Mađarskoj tiču se i programa Erasmus+ i Obzor Europa

20.01.2023. / vijesti / eu projekti

Provedbena Odluka Vijeća EU-a o mjerama za zaštitu proračuna Unije od povreda načela vladavine prava u Mađarskoj od 15. prosinca 2022. godine (Odluka 2022/2506) donosi i niz restriktivnih mjera usmjerenih na sve Unijine programe koji se provode u okviru izravnog i neizravnog upravljanja, kao što su i Erasmus+ i Obzor Europa.

U ovoj fazi europske mjere prema Mađarskoj obuhvaćaju suspenziju 65% obveza za tri operativna programa u okviru kohezijske politike te zabranu preuzimanja pravnih obveza sa zakladama od javnog interesa za EU programe koji se provode u okviru izravnog i neizravnog upravljanja.

Prilikom prijavljivanja projekata na tekući natječaj za program Erasmus+ i Obzor Europa natječaje prijavitelji bi trebali imati na umu da Odluka 2022/2506 zabranjuje sklapanje novih pravnih obveza s mađarskim zakladama od javnog interesa osnovanim na temelju mađarskog Zakona IX iz 2021.

Na popisu ustanova s kojima je trenutno zabranjeno sklapati ugovore (bilo da su u ulozi prijavitelja ili partnera) nalazi se dio mađarskih sveučilišta, obrazovnih i kulturnih ustanova.

Više informacija o učinku mjera na program Obzor Europa dostupno je na FAQ dijelu Funding & Tenders portala Europske komisije.

Izvor: Agencija za mobilnost i programe EU

Skip to content