KATEGORIJE

Europski dan logopedije na Sveučilištu u Rijeci

24.02.2021. / vijesti / logopedija

Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci i Logopedski centar Sveučilišta u Rijeci pozivaju vas da zajedno obilježimo Europski dan logopedije. Krovna udruga europskih logopeda (European Speech and Language Therapy Association, ESLA) svake godine 6. ožujka obilježava Europski dan logopedije.

Ovo je prvi Europski dan logopedije Sveučilišta u Rijeci! Želimo ga zajedno s vama obilježiti prigodnim simpozijem koji će se održati 3. ožujka 2021. s početkom u 18.00 sati putem platforme Zoom (podatke za pristup dobit ćete po prijavi e-poštom).

Broj prijava je ograničen na 100 sudionika.
Prijaviti se možete putem sljedeće poveznice. Prijave su otvorene do 1. ožujka 2021. do 16.00h.

Svake godine ESLA predlaže temu Europskog dana logopedije, a ove godine, u skladu s vremenom u kojem živimo, tema je Telepraksa u logopediji. 2020. je bila izazovna godina i za logopediju, donijela je nova pitanja na koja je trebalo brzo i učinkovito naći odgovor, ali istovremeno osigurati odgovarajuću razinu kvalitete i etičnosti logopedskih usluga. Telepraksa je vid telemedicine gdje su usluge osigurane posredstvom suvremenih tehnologija i onda kada su korisnici i stručnjaci razdvojeni. Uslijed pandemije virusa COVID-19 telemedicina je ušla u svakodnevnu uporabu. I naš je simpozij usmjeren ovoj temi:

dr. sc. Suzana Jelčić Jakšić
prof. dr. sc. Miroslav Vrankić

Suzana Jelčić Jakšić je logopedinja koja se dugi niz godina bavi poremećajima tečnosti, docentica je Sveučilišta u Mostaru. Govorit će o načinima provođenja teleprakse, s rezultatima dosadašnjih znanstvenih istraživanja i kliničkim iskustvima primjene teleprakse u različitim područjima logopedije u Hrvatskoj i u svijetu. Također, iznijet će argumentirane prednosti i ograničenja teleprakse u našoj struci.

Miroslav Vrankić je profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i osnivač tvrtke E-Glas koja se bavi razvojem asistivne tehnologije. Prof. Vrankić će govoriti o svom osobnom iskustvu rada u području gdje se spajaju napredna tehnologija i pomaganje ljudima. Pored toga, predstavit će i njihov najnoviji projekt Kokolingo – web aplikaciju za logopedske vježbe za djecu s artikulacijskim poremećajima.

Simpozij će otvoriti doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić, voditelj studija Logopedija i predstojnik Logopedskog centra te prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete.

Skip to content