KATEGORIJE

EUROPSKI FORUM – BUDUĆNOST ZA SVEUČILIŠTA

05.04.2023. / vijesti / 50UNIRI

19 – 20 / 4 / 2023
EXPORTDRVO RIJEKA

O budućnosti sveučilišta naveliko se raspravlja na svjetskoj razini. Budućnost je uvijek intrigantna i neizvjesna. Odgovorno održivu budućnost ne treba zamijeniti s uzbudljivim futurizmom. Suvremene rasprave o budućnosti složenije su iz mnoštva razloga, među koje ubrajamo i našu nesposobnost da predvidimo razorne učinke tehnoloških inovacija i lančane krize koje doživljavamo, a koje višestruko utječu na kvalitetu života i rada.

Odgovor na to pitanje zahtijeva raznolikost perspektiva i društvenih dionika s različitim iskustvima. U raspravama o nadolazećim izazovima i prilikama Europski forum nastojat će promicati multilateralizam i međusektorsku suradnju na više razina. Jedan od temeljnih elemenata sveučilišta u budućnosti nedvojbeno će biti kolektivna mudrost stečena dijalozima između poslovnog i akademskog svijeta.

Naprosto učinite ispravnu stvar. Ostalo nije važno.
Inspirirano Markom Aurelijem

P R I J A V N I – O B R A Z A C

Europski forum sastoji se od četiriju dijaloga između predstavnika ključnih regionalnih dionika iz poslovnog i financijskog sektora, diplomata i stručnjaka za multilateralne odnose te predstavnika akademske zajednice. Glavni je cilj Foruma nadići stereotipe i otvoreno raspravljati o postojećim dihotomijama između privatnog i javnog, državnog i tržišnog, tradicionalnog i progresivnog, korporativnog i participativnog te mnogim drugim dihotomijama.

Program

19 / 4 / Srijeda

14:30 – 15:00 / KAVA DOBRODOŠLICE

___________________________________________________

15:00 – 15:05 / OTVARANJE

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

___________________________________________________

15:05 – 17:00 / EDUCATION FOR THE COMPETENCES OF THE FUTURE STUDENT SESSION

Peter Lürssen, izvršni direktor, Lürssen
Andreas Treichl, predsjednik, Erste Foundation
Katharina Unger, izvršna direktorica, Livin Farms
Roberto Kutić, operativni direktor, Infobip

Paneliste će predstaviti i raspravu moderirati Ana Odak, članica Odbora, Gitone Kvarner.

20 / 4 / Četvrtak

9:30 – 10:00 / REGISTRACIJA & KAVA DOBRODOŠLICE

___________________________________________________

10:00 – 11:30 / OTVARANJE / EUROPEAN UNIVERSITIES OF THE FUTURE – SOCIAL INNOVATION THROUGH ECOSYSTEMS

POZDRAVNI GOVORI:

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Peter Lürssen, izvršni direktor, Lürssen
Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke
Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije

___________________________________________________

Peter Lürssen, izvršni direktor, Lürssen
Andreas Treichl, predsjednik, Erste Foundation

Paneliste će predstaviti i raspravu moderirati Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

___________________________________________________

11:30 – 11:45 / PAUZA ZA KAVU

___________________________________________________

11:45 – 13:00 / UNIVERSITY – BUSINESS COOPERATION: POWER OF DIVERGENCE OR/AND POWER OF CONVERGENCE

Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora, Jadran-galenski laboratorij
Christoph Schöfböck, predsjednik Upravnog odbora Erste banke, Hrvatska
Lado Kranjčević, dekan, Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci
Mladen Pejković, izvršni direktor, Atlantic Group, predsjednik Savjeta Sveučilišta u Rijeci
Saša Drezgić, dekan, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Rijeci

Paneliste će predstaviti i raspravu moderirati Teuta Duletić, direktorica, Lürssen Design Centre Kvarner / Maritime Centre of Excellence.

___________________________________________________

13:00 – 14:00 / RUČAK

___________________________________________________

14:00 – 15:30 / CHANGE MAKERS – WHO ARE THEY IN THE GLOBAL WORLD?

Johannes Böck, Upravni odbor, Gitone-Kvarner, Liburnia Riviera Hotels
Stephen Taylor, strateški koordinator zajedničke radne skupine Doline vodika Sjeverni Jadran
Karl Pölzlbauer, izvršni direktor, ERMAFA Environmental Technologies GmbH
Boris Golob, direktor, Step Ri znanstveno-tehnologijski park, Sveučilište u Rijeci
Marin Bezić, potpredsjednik za planiranje i provedbu strategije, Infobip

Paneliste će predstaviti i raspravu moderirati Hedvig Morvai, programska direktorica, Erste Foundation, predsjednica Vijeća pokrovitelja Palače Moise.

___________________________________________________

15:30 – 15:45 / PAUZA ZA KAVU

___________________________________________________

15:45 – 17:00 / NEW CHALLENGES FOR MULTILATERALISM

Nj. E. Haakon Blakenborg, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj
Željko Ivanković, urednik portala Ideje.hr, stalni suradnik pri Centru za napredne studije jugoistočne Europe u Rijeci, viši predavač digitalnih financija, Prague City University
Vesna Pusić, bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova
Velibor Mačkić, savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Luka Glušac, pomoćnik ravnatelja i znanstveni novak na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu

Paneliste će predstaviti i raspravu moderirati Vedran Đihić, Austrian Institute for International Affairs. 

Panelisti

Peter Lürssen

izvršni direktor, Lürssen

Peter Lürssen pomorski je arhitekt i izvršni direktor tvrtke Lürssen Werft GmbH & Co.KG, poznate tvrtke specijalizirane za mornaričke brodove i specijalna plovila te jednog od vodećih proizvođača luksuznih jahti. Studirao je brodogradnju i industrijsko inženjerstvo u Njemačkoj te poslovnu administraciju u SAD-u. Prije nego što se pridružio obiteljskom poslu 1987. godine, stekao je znatno profesionalno iskustvo radeći u industriji komercijalne brodogradnje, uključujući jednu godinu koju je proveo kao građevinski inspektor u različitim japanskim brodogradilištima.

Snježana Prijić-Samaržija

rektorica Sveučilišta u Rijeci

Snježana Prijić-Samaržija redovita je profesorica filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Stručnjakinja je za socijalnu filozofiju, političku epistemologiju i primijenjenu etiku. Osnivačica je i prva ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a na njezinu inicijativu osnovan je i Centar za napredne studije jugoistočne Europe. Aktualna je predsjednica Mreže mladih europskih istraživačkih sveučilišta (YERUN), članica Strateškog odbora Europskog sveučilišta YUFE i članica Upravnog odbora za obrazovne politike i prakse pri Vijeću Europe.

Andreas Treichl

predsjednik, Erste Zaklada

Andreas Treichl predsjednik je Nadzornog odbora Zaklade ERSTE od siječnja 2020. Prije toga bio je glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG između 1997. i 2019. Pod njegovim vodstvom Erste grupacija, koja je do tada bila lokalna štedionica, izašla je na burzu i izrasla u jednu od vodećih bankarskih grupacija u srednjoj i istočnoj Europi, gdje ima više od 16 milijuna klijenata. Erste Grupa prepoznata je kao predvodnik inovacija u digitalnom bankarstvu – njezina nagrađivana bankarska platforma George već je pridobila više od četiri milijuna klijenata diljem regije. Treichl je također bio pokretačka snaga programa socijalnog bankarstva Erste Grupe, inicijative za financijsko uključivanje koja se bavi potrebama skupina koje tradicionalno nemaju bankarstvo u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući ljude u riziku od siromaštva, početnike u poduzetništvu i društvene organizacije.

Katharina Unger

izvršna direktorica, Livin Farms

Katharina Unger osnivačica je i izvršna direktorica austrijskih tvrtki Livin Studio i Livin Farms, vodećih tvrtki u području jestivih insekata i novih prehrambenih inovacija. Smatra je se začetnicom novog pristupa u uzgoju insekata. Više od deset godina radila je na inovativnim tehnologijama za alternativnu proizvodnju hrane i stočne hrane u Europi, SAD-u, Africi i Aziji. Često je opisuju kao predvodnicu u području dizajna za održivost, hranu i poljoprivredne inovacije, a održala je nekoliko predavanja na sveučilištima i javnim događanjima diljem svijeta.

Roberto Kutić

operativni direktor, Infobip

Roberto Kutić suosnivač je Infobipa, globalne komunikacijske platforme za poslovne subjekte i jedinog hrvatskog „jednoroga”. Diplomirao je strojarstvo na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a svoju je profesionalnu karijeru započeo u pulskom Uljaniku, gdje je napredovao do pozicije glavnog direktora inžinjerskog odjela te nadgledao globalne i multidisciplinarne projekte. Infobipu se pridružuje 2009. kao operativni direktor, gdje je svoje bogato iskustvo po pitanju poslovanja i tehnologije usmjerio k širenju Infobipa na globalno tržište.

Marin Bezić

potpredsjednik za planiranje i provedbu strategije, Infobip

Marin je iskusan savjetnik za menadžment i stručnjak u razvoju bluechip tehnoloških organizacija. Proveo je 12 godina u Microsoftu, gdje je bio odgovoran za razvoj proizvoda i pokretač prve Microsoftove aplikacije za poslovnu inteligenciju. Nakon prvih osam godina rada u sjedištu tvrtke u Redmontu, SAD, preselio se u Microsoftovo sjedište u Londonu za Europu, Bliski Istok i Afriku, gdje je vodio posao Application Platform u više od stotinu zemalja. U slobodno vrijeme voli trčati i planinariti. Marin ima mali maslinik na hrvatskom otoku Šolti, gdje često provodi ljetne dane sa svojom obitelji.

Ana Odak

članica Uprave, Gitone Kvarner

Ana Odak članica je Uprave tvrtke Gitone Kvarner d.o.o. u kojoj obnaša funkciju direktorice za strateške investicije i poticaje, a predsjednica je i Maritimnog inovacijskog klastera. Studirala je na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a profesionalno se usavršavala na Sveučilištu Harvard i Londonskoj školi za odnose s javnošću. U svojoj karijeri obnašala je razne funkcije u Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu za regionalni razvoj i fondove EU.

Ivo Usmiani

predsjednik Upravnog odbora, Jadran-galenski laboratorij

Ivo Usmiani osnivač je Jadran-galenskog laboratorija, najveće hrvatske farmaceutske tvrtke. Diplomirao je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se dodatno specijalizirao u području farmaceutske tehnologije (proizvodnja lijekova). Od osnivanja JGL-a 1991. obnaša funkciju izvršnog direktora, a 2015. godine postaje predsjednikom Upravnog odbora te se na toj poziciji bavi strategijom tvrtke , vizijom i nadzorom.

Christoph Schöfböck

predsjednik Uprave Erste Banke, Hrvatska

Christoph Schöfböck postao je član Uprave Erste Banke 2011. godine, sadašnji je predsjednik Uprave Erste Banke, Hrvatska, a obnaša i razne funkcije u nadzornim odborima članica Erste Grupe u Hrvatskoj. Tijekom svoje karijere bio je na visokim rukovodećim pozicijama u Bank Austria Creditanstalt Rusija i bio je glavni predstavnik Creditanstalta u Moskvi. Doktorirao je ekonomiju na Sveučilištu u Beču, završio brojne programe menadžerskog usavršavanja u Švicarskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u te obnašao razne rukovodeće dužnosti u Hrvatskoj.

Lado Kranjčević

dekan, Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci

Lado Kranjčević redoviti je profesor na Zavodu za mehaniku fluida i računarstvo Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a od listopada 2022. obnaša dužnost dekana Tehničkog fakulteta u Rijeci. Predstojnik je Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci, a njegovi znanstveni interesi uključuju mehaniku fluida, numeričke modele u inženjerstvu okoliša, resurse superračunala, paralelno računanje, klimatske promjene i tehnologiju superračunala.

Mladen Pejković

viši izvršni direktor, Atlantic Group, predsjednik Savjeta Sveučilišta u Rijeci

Mladen Pejković viši je izvršni direktor za transformaciju i ICT u Atlantic grupi i predsjednik Savjeta Sveučilišta u Rijeci. Prije nego što se pridružio Atlanticu, bio je na raznim izvršnim pozicijama u četirima zemljama, a zavidno iskustvo i stručnost stekao je radeći u tehnološkoj industriji, od novih tvrtki do tehnoloških divova. Od 2021. godine dopredsjednik je za tehnološki razvoj Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, te je član je Izvršnog odbora Hrvatskog skijaškog saveza.

Saša Drezgić

dekan, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Rijeci

Saša Drezgić redoviti je profesor na Katedri za financije i bankarstvo i voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija menadžmenta u javnom sektoru na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Njegovi znanstveni interesi uključuju makroekonomiju, fiskalnu politiku, javne financije, financije lokalne samouprave i ekonometriju. Predstojnik je Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, a od listopada 2022. obnaša dužnost dekana Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Teuta Duletić

izvršna direktorica, Lürssen Design Center Kvarner

Teuta Duletić je inženjerka brodogradnje i izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner, riječke ispostave poznate grupacije Lürssen. Diplomirala je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a neko je vrijeme provela usavršavajući se u Londonu (University College London) i Portugalu (Instituto Superior Técnico). Njezini su interesi prirodne znanosti i inovacije, a karijeru je gradila radeći u američkom Metal Sharku i Brodosplitu, u kojem je kao produkt menadžer radila za jednu inozemnu off-shore tvrtku.

Johannes Boeck

direktor, Gitone-Kvarner i Liburnia Riviera Hoteli

Johannes Böck direktor je GITONE Kvarner i predsjednik nadzornog odbora Liburnia Riviera Hoteli. Gitone Kvarner je tvrtka koja upravlja raznim investicijama u Hrvatskoj s glavnim fokusom na investicije u području turizma i ugostiteljstva. Stekao je bogato iskustvo na rukovodećim pozicijama u nekoliko austrijskih tvrtki za nekretnine, kao i na rukovodećim pozicijama u raznim tvrtkama iz sektora bankarstva i osiguranja. Završio je diplomski studij prava na Pravnom fakultetu u Beču i diplomski studij ekonomije i računarstva na Sveučilištu za ekonomiju i poslovanje u Beču. Također je završio Masters in Taxation program na New York University School of Law, specijalizaciju iz međunarodnog oporezivanja i oporezivanja financijskih instrumenata.

Stephen Taylor

strateški koordinator Zajedničke radne skupine Doline vodika Sjeverni Jadran

Stephen Taylor nedavno je izabran za strateškog koordinatora Zajedničke radne skupine Doline vodika Sjeverni Jadran, koja predstavlja prvu europsku inicijativu transnacionalne doline vodika. Prije nego je prihvatio ovaj izazov, Stephen je bio direktor istraživanje i inovacija u Area Science Park, najvećem i najstarijem znanstveno-tehnološkom parku u Italiji. Ima više od 30 godina stečenog iskustva u Europi i Silikonskoj dolini (SAD), u privatnom i poslovnom sektoru, potičući inovacije kroz stratešku valorizaciju rezultata istraživanja i komercijalizaciju tehnologije.

Karl Pölzlbauer

izvršni direktor, ERMAFA Environmental Technologies GmbH

Karl Pölzlbauer je izvršni direktor ERMAFA ENVIRONMENTAL TECHNOLOGIES koja razvija i pruža nova ekološka rješenja u različitim područjima i surađuje s industrijom i gospodarstvom. Karl se bavi temama recikliranja, održive cirkularne ekonomije i uštede resursa više od 25 godina, budući da to još uvijek predstavlja ogroman potencijal u svijetu.

Boris Golob

direktor, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci

Boris Golob je direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, STEP Ri. On je konzultant i predavač, stručnjak u području razvoja inovativnih proizvoda, usluga i gospodarskih modela, kao i gospodarskih strategija. Diplomirao je inženjerstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci i završio niz međunarodnih edukacija.

Hedvig Morvai

programska direktorica Erste Zaklade, predsjednica Vijeća pokrovitelja Palače Moise

Hedvig Morvai je direktorica za strategiju i Europu u Zakladi ERSTE u Beču. Sudjelovala je u osnivanju Europskog fonda za Balkan gdje je više od desetljeća bila izvršna direktorica. Prije toga bila je direktorica mreže Citizens’ Pact for South Eastern Europe i koordinatorica ureda Partnerstva za demokratske promjene. Hedvig je autorica i pokretačica brojnih inicijativa usmjerenih na dijalog i razmjenu. Razvila je svoj multidisciplinarni pristup vodstvu u regionalnoj suradnji i europskim integracijama u građanskom aktivizmu, filantropiji i regionalnoj politici. Kreirala je i vodila inicijative za izgradnju kapaciteta i programe obuke usmjerene na dobro upravljanje, razvoj zajednice, sudjelovanje građana i javne politike. Hedvig je trenutno, uz ostale funkcije i angažmane, članica Europskog vijeća za vanjske odnose i predsjednica Međunarodnog odbora pokrovitelja Centra za napredne studije u Rijeci. 2006. godine bila je laureat “Conquering Freedom Award” Zaklade Maja Maršićević-Tasić, a 2015. godine sa svojim timom u Europskom fondu za Balkan dobila je nagradu “Šampion regionalne suradnje” Vijeća za regionalnu suradnju.

Haakon Blakenborg

veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj

Haakon Blakenborg norveški je političar i sadašnji veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj. Studirao je povijest i političke znanosti na Sveučilištu u Oslu. Bio je predsjednik Stalnog odbora za vanjske poslove i Proširenog odbora za vanjske poslove od 1993. do 2000., a također je bio i predsjednik norveškog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (2001. – 2005.). Od 2006. do 2010. bio je norveški veleposlanik u Srbiji, od 2011. do 2012. bio je direktor Odjela za zapadni Balkan u norveškom Ministarstvu vanjskih poslova, a od 2012. do 2019. direktor Odjela za jugoistočnu Europu. Vrlo je aktivan u Europskom pokretu u Norveškoj, zalažući se za vrijednosti slobode, mira, demokracije, solidarnosti i jednakosti.

Vesna Pusić

bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova (2011. – 2016.)

Vesna Pusić je hrvatska sociologinja i političarka koja je bila zamjenica premijera i ministrica vanjskih i europskih poslova (2011. – 2016.). Kroz svoju političku karijeru, zakonodavnu i izvršnu, Pusić je bila prepoznata kao predvodnica u promicanju sloboda, ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i demokratske političke kulture temeljene na dijalogu i toleranciji. S bogatim političkim, akademskim i društvenim iskustvom, i danas je posvećena pomicanju granica u postizanju tih ciljeva.

Velibor Mačkić

posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Velibor Mačkić je posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, a od 2020. je i predsjednik Ekonomskog vijeća Predsjednika Republike Hrvatske. Docent je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a istraživački interesi su mu u području nove političke ekonomije, izbornih ciklusa, analiza cjenovne i necjenovne konkurentnosti suvremenih gospodarstava te proračunska transparentnost. Gospodin Mačkić trenutno je član Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Željko Ivanković

urednik portala Ideje.hr, stalni suradnik pri CAS-SEE-u Rijeka, viši predavač, Prague City University

Željko Ivanković viši je predavač digitalnih financija na Prague City University. S doktoratom iz političke filozofije s Australian National University, njegovi istraživački interesi su se razvili od teorije vlasništva, institucijske ekonomije i političke ekonomije do povijesti financija i digitalnog novca. Ivanković je urednik akademskog portala Ideje.hr i stalni suradnik pri Centru za napredne studije jugoistočne Europe u Rijeci.

Luka Glušac

znanstveni novak, zamjenik ravnatelja Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Sveučilište u Beogradu

Luka Glušac znanstveni je novak i zamjenik ravnatelja Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu. Devet je godina radio kao viši savjetnik u Nacionalnom institutu za ljudska prava u Srbiji, tijekom 2018. godine bio je angažiran u Uredu Visokog namjesnika UN-a za ljudska prava u Ženevi, dok je u Ženevskom centru za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) vodio program podrške pučkim pravobraniteljima, posebno u podsaharskoj Africi. Kao međunarodni ekspert zalaže se za jačanje institucija (parlamenata i nezavisnih kontrolnih tijela) u različitim državama (Kamerun, Kenija, Niger, Liban, Ukrajina, Gruzija, Indonezija, Maldivi). Objavio je tridesetak znanstvenih i stručnih radova na srpskom i engleskom jeziku.

Vedran Džihić

viši istraživač, Austrijski institut za međunarodne odnose

Vedran Džihić viši je istraživač na OIIP-u, Austrijskom institutu za međunarodne odnose, ko-direktor Centra za napredne studije Jugoistočne Europe i docent na Institutu za političke znanosti, Sveučilište u Beču. Član je Balkans in Europe Policy Advisory Group, član savjetodavnog odbora European Forum Alpbach kao i član upravnog odbora zajednice televizijske postaje u Beču, OKTO. Njegovi istraživački interesi vezani su prvenstveno za demokraciju i tranzicijske procese te dedemokratizaciju, iliberalizam i autoritarizam, novi nacionalizam, europske integracije i civilno društvo.

Organizirano u suradnji Sveučilišta u Rijeci i grupacije Lürssen.

Skip to content