KATEGORIJE

Festival znanosti 2020

08.10.2020. / vijesti / znanstvenici

Od 12. do 17. listopada u Rijeci će se, kao jedinom gradu u Hrvatskoj, održavati Festival znanosti, manifestacija čiji je glavni cilj edukacija te popularizacija znanosti.

S obzirom na trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa, organizatori Festivala znanosti u ostalim dijelovima Hrvatske odlučili su da neće organizirati Festival 2020. godine.

Organizacijski odbor Festivala znanosti Rijeka procijenio je da dugogodišnja tradicija Festivala u Rijeci, velik broj suorganizatora, škola i vrtića koji u njemu sudjeluje obvezuje ih da osmisle i organiziraju Festival koji se može sigurno provesti i u trenutnoj situaciji. Dodatna motivacija za organizaciju ovogodišnjeg Festivala bila je i činjenica da su škole i vrtići svoje festivalske aktivnosti djelomično ili u potpunosti osmislili i proveli sa svojim školarcima i predškolcima još početkom godine te da je dužnost organizatora osigurati im prostor i način za predstavljanje svojih projekata“, kazala je predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Festival znanosti Rijeka 2020. održava se u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatora, a pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci festival znanosti podržavaju od samih početaka, s time da Grad Rijeka, kako je istaknula Marina Peranić Ševeljević iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, posebno podupire programe koji se tiču predškolaca i učenika osnovnih škola.


Tema ovogodišnjeg festivala je “Kultura znanosti”, koja je na nacionalnoj razini određena još prošle godine te motivirana činjenicom da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine.
„S obzirom na sve promjene u našim životima koje nam je ova godina donijela, smatramo da je tema ovogodišnjeg Festivala utoliko više prigodna. Sada možda glasnije nego ikada trebamo čuti glas znanosti, znanstvene argumente umjesto tzv. fake news te ukazati koliko su za naš život važna znanstvena istraživanja i njihovi rezultati,“ poručila je Mikulić Crnković.

Tijekom tjedan dana u sklopu Festivala znanosti održat će se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i ostala događanja kojima je cilj edukacija mladih i građana te popularizacija znanosti u široj javnosti. Iako je događanja dvostruko manje nego prethodnih godina, program Festivala i ove je godine bogat: ima preko 65 događanja, za sve dobne skupine.


Zbog trenutne epidemiološke situacije dio festivalskih događanja odvijat će se online koje će svi zainteresirani moći pratiti na web stranici Festivala znanosti u Rijeci. Izdvajaju se popularno-znanstvena predavanja, njih čak petnaest, koja će se prenositi putem YouTube kanala Festivala znanosti te im se može pristupiti preko poveznica koje se mogu pronaći na mrežnim stranicama Festivala.
„Organizaciju ovogodišnjeg festivala shvatili smo kao priliku da se predstavimo široj publici, budući da će se predavanja moći pratiti online, a neki predavači priključit će se iz Japana i SAD-a“, kazala je Izdvajamo popularno-znanstvena predavanja, njih čak petnaest, koja će se prenositi putem YouTube kanala Festivala znanosti te im se može prisn1piti preko poveznica koje se mogu pronaći na mrežnim stranicama Festivala.

Iako se veći dio Festivala događa u virtualnom svijetu, jedan manji dio aktivnosti održava se i uživo: nekoliko izložbi na Kampusu, Math Escape (matematički bijeg iz virtualne sobe) koji je namijenjen četveročlanim ekipama te Festival industrijske baštine. Također, na Korzu se svakog dana od 12 do 14 sati održava „Znanost na Korzu“, a ispred trgovine Zara nalazi se i info-štand Festivala znanosti.

Sva događanja Festivala održavat će uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Zbog ograničenog broja posjetitelja, za dio programa bit će potrebna prethodna najava.

Svim online događanjima može se pristupitim putem mrežnih stranica Festivala www.festivalznanosti.uniri.hr (klikom na aktivnost koju želite pratiti).

Suorganizatori festivala su: Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas.

Skip to content