KATEGORIJE

Festival znanosti 2023.

24.04.2023. / vijesti / sveučilište i društvo

24. -29. travnja 2023.

Festival znanosti Rijeka 2023. održava se u Rijeci od 24. do 29. travnja 2023. godine, u organizaciji Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, Udruge Zlatni rez uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, Zaklada Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Festival znanosti je nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Ove godine u Rijeci održava se 21. Festival znanosti. Glavna tema je “Priroda i društvo” te se Festival, osim u Rijeci, održava još u dvadesetak gradova diljem Hrvatske. Ovogodišnji Festival znanosti u Rijeci ima više od 150 događanja koja će se održavati na više 30 lokacije, a bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama.

Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima u Dječjoj kući Rijeka. Nakon predavanja građani mogu sudjelovati i u Znanstvenom kafiću, poznatijem pod nazivom ZnaK. Posebno ističemo da će se javna predavanja moći pratiti i uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istome će kanalu ostati i snimke predavanja. I ove će se godine u Dječjoj kući  održavati radionice u vrijeme trajanja predavanja koje su namijenjen djeci svih dobi. One najmlađe pozivamo i na predstavu Znanstvenici superjunaci koja će se održati 29. travnja u 11 sati u Dječjoj kući.

Ove će se godine ponovo održati i bogat program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”. Ovom prilikom ističemo subotnju aktivnost u okviru koje će se od 10 do 14 Hiška eksperimentov s 50 različitih eksperimenata pojavit na Korzu. U slučaju kišnog vremena Hiška će se održati u Centru tehničke kulture.

Svoja će vrata u tjednu Festivala otvoriti otvoriti i brojne sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Izdvajamo “Otvoreni dan Tetragom”, koji će se odvijati u utorak, 25. travnja na Kampusu. Manifestacija obuhvaća skoro 50 različitih aktivnosti: predavanja, radionice, igrokaze, kratka znanstvena izlaganja…

Ove godine manifestacija Vrtići za vrtiće okupit će 13 vrtićkih grupa koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, u srijedu 26. travnja od 9:00 do 13:00 sati, a u petak 28. travnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu Priroda i društvo izložit će 17 škola u sklopu programa Škole za škole.

Ako ne stignete ni na jednu manifestaciju iz našeg bogatog programa, svakako možete posjetiti info-štand Festivala znanosti na Korzu od 19. do 29. travnja 2023. od 10:00 do 16:00 sati.

Otvorenje Festivala znanosti upriličit će se u ponedjeljak 24. travnja u Dječjoj kući Rijeka s početkom u 11:00 sati, nakon čega slijedi tribina udruge Universitas “Zaustavljanje izumiranja risa u Hrvatskoj – podržava li društvo opstanak velikog predatora?”.

Program

Skip to content