KATEGORIJE

Festival znanosti 2024 s temom ”Inteligencija”

16.04.2024. / vijesti / znanstvenici

S temom ”Inteligencija” i ove će godine u Rijeci biti održan Festival znanosti i to 22. po redu, a više od 100 različitih događanja bit će održano u periodu idućega tjedna, od ponedjeljka do subote, 22. do 27. travnja 2024. Najavljeno je to danas, 16. travnja 2024. u Gradskoj knjižnici Rijeka u riječkome ”Art-kvartu” na konferenciju za medije, na kojoj su prisustvovali: prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Gordan Jelenić, ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, voditeljica Odsjeka za odgoj, obrazovanje i mlade Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu sport i mlade Grada Rijeke Lana Golob i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Festival znanosti provodi se diljem zemlje, ali jedino se u Rijeci možemo podičiti 22. po redu festivalom, jer smo ga održavali online i za vrijeme nedavne pandemije. Sveučilište u Rijeci popularizaciju znanosti vidi kao njen važan dio, ali i kao dio kojim doprinosimo društvu, jer razvojem znanosti podiže se kvaliteta života općenito. Drago mi je i što smo upravo u gradskoj knjižnici, jer ti su prostori hramovi znanja. Ove će godine tema biti ”Inteligencija” i bit će sadržaja za sve usraste, poručio je prorektor Jelenić i pozvao građane da se pridruže Festivalu i pronađu nešto zanimljivo za sebe.

Grad Rijeka s ponosom sponzorirao dio programa festivala i drago nam je da znanstvenici približavaju svoj rad i znanstvene teme našoj javnosti i da zajedno gradimo Rijeku kao grad znanja i znanosti, kazala je Lana Golob iz Grada Rijeke i čestitala organizatorima.

Kako godinama planiramo i osmišljavamo program Festivala, postaje sve teže pronaći nove teme, no mnoge se i ponovno aktualiziraju. Tako ćemo i ove godine kroz više od 100 događanja na 30 različitih lokacija znanost približiti građanima Rijeke. Dječji će se program događati u Dječjoj kući, a program za odraslu populaciju u Dvorani susreta Gradske knjižnice Rijeka roditeljima biti praktično posjetiti događanja s djecom. Čak se 15 vrtića i 15 škola uključio u programe ”Vrtići za vrtiće” i ”Škole za škole”, istaknula je ravnateljica Zaklade Ćulum Ilić te navela pojedine dijelove programa, koji u cijelosti možete pogledati na mrežnim stranicama Festivala i Facebook stranici.

Za kraj je ravnatelj Knjižnice Cvjetković naglasio kako je je Festival uvijek dobro posjećen, kako im je drago biti domaćin Festivala i još jednom pozvao građane na sudjelovanje.

Festival znanosti Rijeka 2024. u Rijeci bit će održan u organizaciji: Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, Udruge ”Zlatni rez” uz suorganizatore: Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas, Zaklada Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Osim u Rijeci, Festival se održava još u dvadesetak gradova diljem Hrvatske. Ovogodišnji Festival znanosti u Rijeci ima više od 100 događanja koja će se održavati na više 30 lokacije, a bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama. Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima u Gradskoj knjižnici Rijeka u Art-kvartu. Javna će se predavanja moći pratiti i uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istome će kanalu ostati i snimke predavanja. I ove će se godine u Dječjoj kući održavati radionice u vrijeme trajanja predavanja koje su namijenjen djeci svih dobi.

Ove će se godine ponovo održati i bogat program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.

Svoja će vrata u tjednu Festivala otvoriti otvoriti i brojne sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Izdvajamo “Otvoreni dan Tetragom”, koji će se odvijati u utorak, 23. travnja na Kampusu. Manifestacija obuhvaća velik broj različitih aktivnosti: predavanja, radionice, igrokaze, kratka znanstvena izlaganja…

Otvorenje Festivala znanosti bit će održano u ponedjeljak, 22. travnja 2024. u Dječjoj kući Rijeka s početkom u 11 sati, nakon čega slijedi tribina Udruge Universitas: ”Emocionalna inteligencija u suvremenom kontekstu umjetne inteligencije”.

Skip to content