KATEGORIJE

Fierce Women Award riječkom SPEAR timu

05.05.2022. / vijesti / diversity

SPEAR tim s riječkog Sveučilišta dobitnik je nagrade “Fierce Women Award” (Strašne žene) u 2022. godini, koju treću godinu zaredom dodjeljuju portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women istaknutim pojedinkama i kolektivima koji su stvaralaštvom, djelovanjem i postignućima obilježile proteklu godinu.

Za značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti, pravednosti i socijalnoj pravdi u Hrvatskoj u proteklom razdoblju ove godine zaprimljeno je preko 80 nominacija pojedinki i organizacija iz različitih područja djelovanja: od zaštite ljudskih prava, zaštite okoliša i životinja, znanosti i obrazovanja, kulture, zdravlja i društvenog poduzetništva.

Interdisciplinarni tim okupljen u okviru Obzor 2020 projekta “Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima” (SPEAR), u kojem Sveučilište u Rijeci sudjeluje kao partner od 2019. godine, čine rektorica Snježana Prijić-Samaržija, Sanja Barić, Sanja Bojanić, Brigita Miloš, Daria Glavan Šćulac, Ana Tomaško Obradović, Matija Miloš i Ivana Klarin. Tim je kroz protekle tri godine sa suradnicima proveo kvalitativna i kvantitativna istraživanja te kroz razmjenu znanja i iskustava s još 10 partnerskih institucijama iz 9 europskih zemalja kreirao Plan rodne ravnopravnosti koji je nakon javne rasprave jednoglasno usvojio Senat Sveučilišta u svibnju 2021. godine. Time je Sveučilište postalo prva akademska institucija u državi i regiji koja provodi mjere ravnopravnosti u domeni rodnih prava i politika, a Plan je postao inspiracija brojnim hrvatskim i inozemnim institucijama u kreiranju vlastitih rodno osviještenih politika.

Žiri udruge K-zona, koja više od desetljeća radi na istraživanju, bilježenju i širenju znanja o postignućima žena u područjima kulture, politike, ljudskih prava, umjetnosti, znanosti i feminizma, prepoznao je značaj donošenja Plana kojem je svrha unaprijediti rodnu ravnopravnost u svim područjima djelovanja Sveučilišta: znanstvenom, umjetničkom, nastavnom, institucijskom i društvenom, utjecati na kvalitetu života i rada na Sveučilištu, ali i u široj zajednici u kojoj djeluje.

Uz riječki SPEAR tim važno je spomenuti i ostale ovogodišnje dobitnice nagrade za strašne žene. Jasenka Grujić, specijalistkinja za ginekologiju i porodništvo, Strašna je žena koja godinama otvoreno zagovara pravo na pobačaj i regulaciju priziva savjesti u okviru šire slike stanja reproduktivnih prava žena, osnivanje registra liječnika koji ne žele obavljati pobačaj, sustav dostupnijeg pobačaja, kao i besplatne kontracepcije. Aktivistkinja Ivana Crnoja jedna je od osnivačica udruge “Pobjeda” koja je sa samo dvoje zaposlenih, šest pripadnika i pripadnica marginaliziranih skupina te uz pomoć stotinjak volontera uspješno revitalizirala osječki azil kroz koji godišnje prođe 350 pasa. Novinarka Marina Kelava jedna je od osnivačica i višegodišnja izvršna direktorica portala H-Alter.org, dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva za okolišno novinarstvo “Velebitska degenija”, fotografkinja i dugogodišnja volonterka Biciklopopravljaone Zelene akcije. Nagrada je ove godine dodijeljena i članicama riječke udruge PaRiter, koja kroz aktivizam i zagovaranja ukazuje na sistemske nepravde te promovira ženska i ljudska prava, kao i reproduktivnu pravdu.

Ove godine za nagradu su nominirane i Riječanke Sandra Grozdanov iz udruge Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) te članice udruge SOS – centra za nenasilje i ljudska prava.

Javnim događanjem  4. svibnja 2022. u Zagrebu širu se javnost upoznalo s postignućima i djelovanjem hrabrih, vrijednih i angažiranih žena, a njime je ujedno i započeo šesnaesti po redu Vox Feminae Festival, koji će se kroz mjesec svibanj odvijati na više zagrebačkih lokacija.

Čestitke svim dobitnicama i dobitnicima!

Dodjelu nagrade “Fierce Women Award” i javno predstavljanje dobitnica popratili su: Novi list, Jutarnji list, 24 sata.hr i portal Voxfeminae.net.

Skip to content