KATEGORIJE

FINALS 2024: Riječka vitrina bogatija za 9 odličja

05.06.2024. / vijesti / sport

Nakon cijele akademske godine neizmjernog truda, balansiranja fakultetskih obaveza i treninga te odlazaka u sve krajeve Hrvatske na različite poluzavršnice, kruna na sezonu svakako je bila državna završnica. Finals 2024, 13. po redu u ovakvom formatu, a treći put zaredom u Poreču, održana je od 30. svibnja do 2. lipnja 2024. Okupilo se oko 1.300 studenata s visokih učilišta iz cijele Hrvatske kroz 12 sportova, a Sveučilište u Rijeci imalo je nešto više od 80 predstavnika u 8 sportova, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Na drugu stranu Učke većina se naših studenata vratila s medaljama oko vrata, tako prikupivši osam pehara za riječku vitrinu.

Natjecanje su otvorili odbojkaši i odbojkašice koji su poluzavršnicama i kvalifikacijama i prije same završnice, zaslužili svoje mjesto u polufinalu, a sličan ih je ždrijeb doveo do brončanih odličja. Prvi na putu pronašli su se odbojkaši i odbojkašice Sveučilišta u Zagrebu, koji su unatoč odličnim setovima riječkih odbojkašica i odbojkaša, nastavili put prema zlatu. Ipak, ovo nije značio kraj za riječku odbojku – u utakmici za treće mjesto, zapali su ih Splićani i Splićanke protiv kojih su dvije maestralne pobjede dovele do medalja oko vrata riječkih odbojkaša i odbojkašica.

U istoj dvorani stolove su zauzeli i rekete pripremili stolnotenisači. U muškoj konkurenciji na putu prema odličjima redom su stajali studenti iz Karlovca, Splita, Vukovara i s VERN-a, a nakon prolaska skupine u polufinalu su se našli zagrebački studenti, koji su ipak bili prejaki. U meču za treće mjesto, studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu ipak su bili spretniji, zbog čega riječkim studentima ostaje ”drvena medalja”. S druge strane, studentice su bile ipak malo sretnije! Na putu prema finalu stajale su studentice iz Vukovara, Osijeka i Splita, što za riječke stolnotenisačice nije bila prevelika prepreka. Prvi pravi izazov turnira, nastupio je u finalu, kada su studentice izgubile od studentica iz Zagreba u napetom meču, a u Rijeku se vraćaju sa srebrom oko vrata!

Badmintonaši su svoj turnir započeli i završili drugi dan natjecanja, a odličnom igrom sve do finala osigurali su srebrnu medalju. Badmintonašice su ipak bile malo nesretnije jer su nesigurnijom igrom u polufinalu, završile u utakmici za treće mjesto gdje se nisu snašle zbog čega im je izmaklo odličje.

Unatoč lošijim vremenskim uvjetima, igrali su se i sportovi na otvorenom. Tenis je i treći sport s reketom u kojem su naši studenti pokazali kako znaju što rade! U ženskoj konkurenciji, put k odličjima završio je već u četvrtfinalu, no u muškoj konkurenciji on se nastavio do finala. U finalu su zagrebački tenisači bili uspješniji, a naši su studenti proglašeni viceprvacima!

Malo dalje, pronašli su se naši odbojkaši na pijesku. Nakon nekoliko godina izbivanja medalja u ovom sportu, s ponosom možemo reći kako su odličja u obje konkurencije sigurno stigla u Rijeku. Nakon teškog ždrijeba i brojnih utakmica pri promjenjivim vremenskim uvjetima, odbojkaši su došli sve do polufinala, gdje su izgubili od studenata TVZ-a, no dojam su apsolutno poboljšali utakmicom za treće mjesto protiv Sveučilišta Sjever kada su zaradili brončanu medalju. Djevojke su bile ipak malo uspješnije, a svaka utakmica do finala izgledala je vrlo jednostavna za naše odbojkašice. Ipak, u finalu gube od zagrebačkih studentica čime u Rijeku donose zasluženo srebro.

Zadnji, ali nikako manje bitan sport jest šah! Na završnice sada odlazimo s visokim očekivanjima za naše šahiste i šahistice, a ove su godine dokazali i zašto. Unatoč teškoj konkurenciji, studentice su imale minimalnu pogrešku tek u finalu koja je ipak bila presudna zbog čega oko vrata dobivaju srebro. Šahisti su ove godine bili s(p)retniji, a pobjedom u svim partijama osigurali su i jedino zlato Sveučilišta u Rijeci na ovim Finalsima!

Riječkim studentima čestitamo na još jednoj odličnoj završnici koja je obilježena napetim i borbenim utakmicama te fair playju. Rijeka je sada bogatija za 5 srebrnih, 3 brončane i 1 zlatnu medalju, ali bitnije od svega, bogatija je i za toliko studenata koji pronalaze vrijeme za aktivno sudjelovanje u sportu. Zato, veliko bravo svima i sretno na sportskim izazovima sljedeće akademske godine!

Skip to content