KATEGORIJE

Forum “Europska sveučilišta, budućnost visokog obrazovanja”

01.12.2022. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci sudjelovala je na panelu EUROPEAN UNIVERSITIES FORUM “Budućnost visokog obrazovanja”.

Forum “Europska sveučilišta, budućnost visokog obrazovanja” održava se na Sveučilištu Palacký Olomouc 1. i 2. prosinca 2022. godine. Forum kao platforma za diskusiju na temu europskih sveučilišnih mreža omogućio je prostor za raspravu te je poslužio kao inkubator novih ideja o samoj mobilizaciji sveučilišta u promicanju zajedničkih europskih vrijednosti i jačanju zajedničkog identiteta, ali i za poboljšanje vlastitih izazova u kontekstu europskih mreža sveučilišta.

Inicijativa alijanse europskih sveučilišta utjelovljena je kroz trogodišnji pilot-projekt koji uključuje gotovo 300 ustanova diljem Europe i više od tisuću pridruženih partnera. Sveučilište u Rijeci dio je YUFE-a, alijanse mladih sveučilišta za budućnost Europe, najbolje ocijenjene mreže u pilot-projektu, ali i u drugoj fazi financiranja europskih sveučilišta u sklopu programa Erasmus+ 2022 kao YUFE 2030.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sudjelovala je na Forumu u panelu Ambitions, Challenges and Best Practices of Pioneering European University Alliances” tijekom kojeg je predstavila smjer u kojem će YUFE alijansa ići, ali i koji nas potencijalni izazovi očekuju u velikom europskom projektu. Isto tako, rektorica je istaknula kako je važno voditi računa o održivosti, razvoju novih načina upravljanja sveučilištima, s obzirom na različite izazove kojima smo okruženi, ali i dolasku nove generacije studenata koji imaju drugačija očekivanja od institucija, profesora, programa i identiteta sveučilišta kojem žele pripadati.

Više o samom programu dostupno je na poveznici.

Skip to content