KATEGORIJE

Generalna skupština YERUN-a održana u Madridu

31.03.2022. / vijesti / YERUN

Prva ovogodišnja Generalna skupština YERUN-a održana je 31. ožujka 2022. na Sveučilištu Carlos III. u Madridu. Ovo je prva sjednica Skupštine održana uživo nakon dvogodišnjeg razdoblja u kojem su se predstavnici YERUN-a – rektori i predsjednici sveučilišta i koordinatori – sastajali samo putem online platformi.

Službeni početak sjednice označila je predsjednica YERUN-a i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a u ime domaćina sve prisutne pozdravio je rektor Sveučilišta Carlos III. u Madridu prof. dr. sc. Juan Romo.
Uvodni dio sjednice posvećen je raspravi o situaciji u Ukrajini, a rektori su iznijeli svoje prijedloge za pružanje podrške ukrajinskim znanstvenicima u skladu s godišnjim budžetom YERUN-a.

Nakon izlaska Gradskog sveučilišta u Dublinu (Dublin City University – DCU) iz YERUN-a početkom godine oslobođeno je jedno mjesto u Izvršnom odboru YERUN-a. Za to je mjesto pristigla samo jedna prijava te ja na sjednici izabran novi član Izvršnog odbora, prof. dr. sc. Florian J. Schweigert, prorektor za međunarodne odnose i prikupljanje sredstava Sveučilišta u Potsdamu, koji će zamijeniti dosadašnju članicu Anne Sinnot.

Na poziv domaćina u popodnevnome dijelu programa Skupštini se pridružila gđa Cristina Gallach Figueras, posebna povjerenica za strateški projekt za gospodarski oporavak i transformaciju (PERTE), koja je istaknula ulogu sveučilišta u provedbi ciljeva održiva razvoja.

Europsku strategiju za sveučilišta putem Zooma predstavila je gđa Sophia Eriksson Waterschoot, direktorica Odsjeka za mlade, obrazovanje i Erasmus+ pri Europskoj komisiji. Svi sudionici imali su priliku čuti i snimljenu videoporuku g. Virginijusa Sinkevičiusa, europskog povjerenika za okoliš, oceane i ribarstvo.

Sljedeći sastanak svih rektora, predsjednika i službenih predstavnika YERUN-a održat će se u Maastrichtu 29. i 30. studenoga 2022.

Skip to content