KATEGORIJE

Gostujuća izložba na UNIRI panelima – o 65. obljetnici osnutka Medicinskog fakulteta u Rijeci

10.11.2021. / vijesti / o sveučilištu

U srijedu, 10. studenog 2021., na UNIRI panelima postavljena je gostujuća izložba pod nazivom “Od Rijeke medicine do Medicine Rijeke: o 65. obljetnici osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci”.

Izložba je osmišljena kako bi prikazala povijesti medicine u Rijeci, povijesti Medicinskog fakulteta te potencijale i aktivnosti Fakulteta. Uz to, izložba prikazuje i vremena prije osnutka fakulteta s naglaskom na ljude poput Giovannia Batiste Cambieria i braće Antonia i Costantina Branchetta, koji su svojim zalaganjem i financiranjem postavili preduvjete za razvoj medicine u Rijeci.

Također kroz izložbu možete saznati da se bolnica Svetoga Duha smatra prvom u Rijeci. Toj bolnici su se povremeno pridruživale i druge slične ustanove poput bolnice za zarazne bolesnike, vojne bolnice, rodilišta, sanatoriji te privatne ordinacije. Tek nakon Drugog svjetskog rata mijenja ime u Opća bolnica Rijeka, odnosno Opća bolnica braće dr. Sobol i ostaje djelovati pod tim imenom sve do osnivanja Kliničkog bolničkog centra.

Što se tiče Medicinskog fakulteta, sama ideja o osnivanju u Rijeci došla je nakon Drugog svjetskoga rata. Iako su mnogi promišljali tu ideju, inicijatorom osnivanja smatra se Andrija Štampar. Svečano otvaranje je obilježeno nastupnim predavanjem pod nazivom „Današnji značaj interne medicine”, 21. studenog 1955., a održao ga je prof. dr. sc. Silvije Novak, prvi dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Izložba je nastala kao dio aktivnosti obilježavanja Dana Medicinskog fakulteta u Rijeci u travnju 2021., a pripremili su je Amir Muzur, Toni Buterin, Robert Doričić i Igor Eterović.

Do 7. prosinca 2021. godine je moguće razgledati izložbu.

Skip to content