KATEGORIJE

Grad Rijeka financirat će rad logopedskog savjetnika na Sveučilištu

21.02.2023. / vijesti / logopedija

U Salonu Grada Rijeke u ponedjeljak, 20. veljače 2023. održano je potpisivanje Ugovora o financiranju rada višeg stručnog savjetnika – logopeda pri Logopedskom centru Sveučilišta u Rijeci. Grad Rijeka financirat će troškove bruto plaće tijekom jedne godine, a time će biti ojačan Logopedski centar i usluge koje su prijeko potrebne na riječkom području: dijagnostičke i terapeutske logopedske usluge namijenjene djeci u dobi od četiri godine do polaska u osnovnu školu. Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke g. Marko Filipović i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika prof. dr. sc. Goran Palčevski, izv. prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić, predstojnik Logopedskog centra i voditelj Studija Logopedija Sveučilišta u Rijeci i Marija Japundža Broznić iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Gradonačelnik Filipović rekao je uvodno: I ovim Ugovorom osnažujemo suradnju sa Sveučilištem u Rijeci. Godine 2020. potpisali smo Sporazum o sufinanciranju riječkog Studija Logopedija i to je bio važan iskorak za dobivanje prijeko potrebnog logopedskog kadra za Rijeku i riječki prsten. Postoji deficit logopeda, prije svega u osnovnim školama, gdje su logopedi nužni, a trenutno ih je samo 5. Nasi sugrađani i djeca moraju imati bolju logopedsku uslugu i zato danas na riječkom Sveučilištu studira 94 studenta logopedije, a Logopedski centar Sveučilišta u Rijeci već je obavio više od 1.300 logopedskih pregleda i tretmana, što pokazuje koliko je ova usluga bila potrebna.

Rektorica Prijić Samaržija istaknula je: Čini se kao da smo Studij Logopedija pokrenuli ‘jucer’, a već 3 godina sluša zadnji semestar i najesen počinje akreditirani diplomski studij. Kroz 2,5 godine imat ćemo prve riječke magistre logopedije. Suradnja Gradom je izvrsna i zahvalni smo na financijskoj podršci. Savjetnik čije mjesto se ovim ugovorom financira bit ce logoped usreotočen na djecu predškolske dobi, a znamo i da će biti teško pronaći logopeda. Na Logopediju upisujemo studete s jako viskom prosjecima, a ljudi koji izvode studij, na čelu s prof. Kolundžićem, pokazuju izniman entuzijazam i profesionalizam.

Puno rada i puno teškoća smo prošli, ali ovo su lijepi trenutci. Brzo smo uspjeli dogovoriti ovu suradnju za novo radno mjesto, a Grad je izdvojio značajna sredstva. S Logopedskim centrom centrom krenuli smo odmah uz studij, radi praktične nastave za studente, a Logopedska ambulanta KBC-a, u okviru Centra, jedini je takav primjer u Hrvatskoj. Povezivanje lokalne zajednice i Sveučilišta važno nam je i stojimo na usluzi građanima, zaključio je prof. Kolundžić i zahvalio gradu Rijeci na podršci.

Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci djeluje 3 godine i danas na njemu studiraju 94 studenata na preddiplomskom studiju. Studij nastoji usko povezivati znanost i praksu, a naglasak stavlja na stjecanje praktičnih vještina tijekom studija i povezivanje s lokalnom zajednicom što je u skladu i sa Strategijom Sveučilišta u Rijeci.

Kako logopedi stječu kompetencije za samostalan rad tek završetkom diplomskog studija, bilo je izrazito važno uspostaviti i ovu razinu studija na Sveučilištu u Rijeci što je postignuto ove akademske godine te je diplomski studij Logopedija upisan u Upisnik studijskih programa 13. rujna 2022.

Na Studiju je zaposleno petero zaposlenika, a u nastavi sudjeluju 42 nastavnika sa 6 sastavnica Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike i računarstva zagrebačkog sveučilišta te nastavnici iz Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Zagreb. Poliklinika SUVAG je uz Klinički bolnički centar Rijeka znanstveno-nastavna baza studija.

Skip to content