KATEGORIJE

Gradonačelnik Filipović posjetio Učiteljski fakultet

09.12.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović posjetio je u pratnji zamjenice Sandre Krpan, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Prigoda posjeta bila je 15. obljetnica Fakulteta, čija je glavna proslava, održana u skromnom izdanju s limitiranim brojem posjetitelja, radi Covid-19 situacije. Gradonačelnik i zamjenica razgovarali su o uspjesima i budućim planovima razvoja Fakulteta kao i o nastavku dobre suradnje između Fakulteta i Grada Rijeke s: dekanicom prof. dr. sc. Lidijom Vujičić, prodekanicom za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Petrom Pejić Papak, prodekanom za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Marinkom Lazzarichem, prodekanicom za poslovne odnose i razvoj doc. dr. sc. Jasminkom Mezak te tajnikom Fakulteta Željkom Ševerdijom.

Dekanica Vujičić zahvalila je gradonačelniku na potpori koju Fakultet ima od strane Grada Rijeke, a razgovaralo se i o mogućnostima daljnje suradnje. Zamjenicu gradonačelnika Sandru Krpan zanimalo je bi li se s Fakultetom mogla ostvariti suradnja prilikom osmišljavanja programa zdravstvenog odgoja kojeg Grad Rijeka planira uvesti u osnovne škole kojima je osnivač. Također, bilo je riječi i o mogućnostima otvaranja dječjeg vrtića u sklopu Fakulteta, po uzoru na fakultete u razvijenim zapadnim zemljama, a koji bi omogućio studentima praktičan rad za buduće zanimanje odgojitelja već od samih početaka njihova obrazovanja.

Na Učiteljskom se fakultetu trenutno oko 600 studenata obrazuje na studijima razredne nastave i predškolskog odgoja, a interes za upisivanje studija na riječkom Učiteljskom fakultetu iskazuju studenti iz cijele Hrvatske i to oni s visokim prosjekom ocjena, a mnogi od njih po završetku studija ostaju živjeti i raditi u Rijeci.

Povodom obilježavanja 15. godina rada fakulteta, gradonačelnik Filipović uručio je dekanici prigodan poklon kao i desetak knjiga za knjižnicu Fakulteta.

Odluku o osnivanju Učiteljskog fakulteta u Rijeci, kao sastavnice Sveučilišta u Rijeci, usvojio je Senat Sveučilišta u Rijeci na sjednici održanoj 27. siječnja 2006. godine. Misija je Učiteljskog fakulteta u Rijeci postizanje izvrsnosti u obrazovanju studenata, budućih odgajatelja i učitelja koji će temeljem stečenih ishoda učenja biti spremni odgovoriti na sve izazove svoje profesije i predstavljati anticipacijsku snagu napretka i razvoja društva znanja u zajednici u kojoj djeluju. 

Intencija Učiteljskog fakulteta je biti među vodećim nacionalnim akademskim institucijama za obrazovanje učitelja i odgajatelja, prepoznatljiv i u međunarodnim okvirima kao i težnja ostvarivanju kvalitetnog i učinkovitog obrazovanja temeljnog na ishodima učenja i koncepciji cjeloživotnog obrazovanja. Fakultet djeluje kao dinamična institucija koja sustavno i organizirano potiče mobilnost i razvoj istraživačkih karijera, omogućuje izražavanje talenata i poduzetničke energije svakoga pojedinca. Vizija fakulteta je trajno unapređivanje svoje djelatnosti, ostvarivanje visokih akademskih standarda i aktivno preuzimanje pune odgovornosti za kvalitetu vlastitog djelovanja i napredovanja.

Usmjerenost uprave i djelatnika Fakulteta je na konstantnom ulaganju u nabavu opreme za obavljanje svoje osnovne djelatnosti te je tako u posljednjih pet godina uređeno pet predavaonica s ciljem unapređenja i podizanja kvalitete nastave. Tako su uređeni odnosno opremljeni STEM laboratorij, informatička predavaonica, inkluzivni kabinet te su nabavljene pametna ploča i peć za keramiku.

Skip to content