KATEGORIJE

Hibridno predavanje “Misija i načela djelovanja sveučilišta prilagođenih dobi”

23.02.2024. / vijesti / treća dob

U sklopu programa Sveučilišta za 3. dob u srijedu, 28. 2. 2024. u 17 sati izv. prof. dr. sc. Lučka Lorber iz Maribora održat će hibridno predavanje Misija i načela djelovanja sveučilišta prilagođenih dobi. Predavanje će se moći poslušati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici138 ili online putem poveznice.

Sveučilišta prilagođena dobi dugoročna su vizija modernih društva orijentirana prema održivom razvoju. Njihova misija je uključivanje starijih osoba u obrazovne i istraživačke aktivnosti sveučilišta. Uloga akademskih visokoobrazovnih institucija je shvaćanje da su ljudski kapital i inovacije ključni za razvoj. Uspješna provedba strategije na razini visokih sveučilišta zahtijeva ne samo uključivanje entuzijastičnih pojedinaca, već cijelu institucionalnu strukturu za podršku održivosti i inicijativu za cjeloživotno učenje. Svojom djelatnošću i organizacijom sveučilišta prilagođena dobi trebaju osigurati kvalitetu stečenih kompetencija i znanja te otvoren pristup obrazovanju za sve generacije i skupine koje se suočavaju s dodatnim preprekama. Mogućnosti digitalizacije ključne su za promjenu načina obrazovanja stanovništva i njihovog učenja u različitim fazama života. Različite međugeneracijske perspektive su od velike važnosti za razvoj humanog, demokratskog društva, koje je osnova akademskih institucija u pružanju uvjeta za održivi razvoj.

Izv. prof. dr. sc. Lučka Lorber bila je zaposlena na Sveučilištu u Mariboru (od 1994. do umirovljenja 2019). Prvo u sveučilišnoj upravi, a od 2000. godine na Filozofskom fakultetu na Odjelu za geografiju, kao izvanredna profesorica geografije. Sudjelovala je na europskim projektima, predavanjima na inozemnim sveučilištima i uredništvima znanstvenih časopisa. Vlada Republike Slovenije imenovala ju je državnom tajnicom za visoko obrazovanje u Ministarstvu za školstvo, znanost i šport Republike Slovenije (2003.-2004.). Od 2011. do 2018. vršila je dužnost prorektorice za razvoj kvalitete na Sveučilištu u Mariboru te je aktivno sudjelovala u oblikovanju vanjskog i unutarnjeg programskog i institucionalnog sustava osiguravanja kvalitete visokoškolske djelatnosti. Aktivno je sudjelovala u procjenama kvalitete u visokom obrazovanju u RS (NAKVIS) te u Europskoj organizaciji sveučilišta (EUA), gdje je još danas članica ekspertne skupine evaluatora (Institutional Evaluation programme EUA). Vlada Republike Slovenije imenovala ju je 2014. za predstavnicu u OECD-ovom Upravnom odboru IMHE (Institutional Management for Higher Education) i za predsjednicu Vijeća za visoko obrazovanje Republike Slovenije.

Skip to content